×
Your cart is empty.
Nedobytný kokos alias poklad s bielym zlatom
22. marca 2016 Patrik Boďo

Nedobytný kokos alias poklad s bielym zlatom

Posted in Blog

Nedobytný kokos alias poklad s bielym zlatom

Sánka si mŕtvy? Áno som!… Iste si s úsmevom na tvári spomínate na americkú komédiu o jamajských bobistoch, ktorí na olympijských hrách v Calgary statočne bojovali o zlatu medailu. A aj keď sa kokosom na snehu síce nepodarilo postaviť na najvyšší stupienok, dokázali v mrazivej Kanade rozprúdiť krv všetkých fanúšikov, ktorí exotom z tropickej krajiny na konci hier pripravili standing ovation. Niečo podobné očakávajú aj tvarohoví bobisti, prezívaní Nata de coco, ktorí sa na blížiacich hrách v silnej konkurencii mliečnych výrobkov budú snažiť dosiahnuť len tie najvyššie priečky. Tvarohový tím v zložení citrón,mango a kokos, sa pod trénerskou taktovkou fermentovanej kokosovej vody úspešne kvalifikoval a tak bude aj on môcť pod Tatrami bojovať o cenný skalp.

Najväčšie semeno na svete!

Dnes sme si na paškál prizvali tvrdohlavý kokos, z ktorého sme museli ťahať informácie ako z chlpatej deky. Nakoniec sa nám však podarilo prelomiť škrupinu a dostať sa tomuto tropickému ovociu pod zúbok. V tomto druhom diele o exotickom ovocí, ktoré Melina po novom ponúka v kombinácii s tvarohom, tak predstavujeme pôvod, účinky a využitie kokosového orechu. Na začiatok sa žiada vedieť, o aký druh orechu sa jedná, keďže svojou veľkosťou oriešok moc nepripomína. Ide teda o dutý nepukavý plod kokosovníka orechoplodného s tvrdou škrupinou, bielou dužinou a kokosovou vodou vo vnútri semena. Škrupina je pokrytá vlasmi, ktoré sú pozostatkami po zelenom obale, v ktorom sa kokosový orech počas rastu nachádzal. Experti sa domnievajú, že kokos pochádza z malajského súostrovia, ale v skutočnosti jeho presný pôvod nepoznáme. Dnes rastie prevažne v trópoch na kokosových palmách a hoci plodom trvá dozretie takmer dvanásť mesiacov, je si na čo počkať!

To pravé „orechové“

Kokos, resp. kokosová voda obsahuje množstvo proteínov, ktorými sa získava svalová vláknina pre posilnenie mozgu. Okrem toho tekutina spoločne s dužinou fungujú ako liek pri zažívacích problémoch, kolikách a črevných chorobách. Všeobecne kokos môžeme nazvať netradičnou medicínou na všetky choroby močového mechúra. Vytešovať sa z neho môžu predovšetkým diabetici a športovci, keďže obsahuje málo kalórií. Okrem toho sa do kokosovej vody zamilujú aj nežnejšie pohlavia, pretože voda hydratuje nechty a vlasy, omladzuje pokožku či spomaľuje starnutie. V niektorých prípadoch dokáže efektívne nahradiť aj kravské mlieko a obsahom látok sa dokonca podobá tomu materskému.

Vyhoďte si s kokosom z kopýtka

To, čo poznáme všetci ako hnedú kokosovú škrupina, je až v poradí treťou vrstvou dozrievacieho procesu kokosu. No a práve z jej otvárania mávame často vrásky na čele. Tiež vás od kúpy kokosového orecha odrádza fakt, že nemáte doma nástroje, ktoré by ste použili na jeho otvorenie, alebo sa vám jednoducho nechce hľadať po internetoch rôzne techniky. Aj napriek tomu však na jemnú kokosovú chuť nedáte dopustiť a tak hľadáte iný spôsob, ako si dožičiť exotickú slasť? Presne pre vás je tu pripravená novinka v podobe tvarohového krému od Meliny s príchuťou tropického kokosu. A aby toho nebolo málo, v mliečnom dezerte sa nachádzajú malé želé kocky z fermentovanej kokosovej vody. Tie sa na jazyku príjemne rozplývajú a zanechávajú sladkastú chuť za kokosovým mliekom.