×
Your cart is empty.
Nízkotučné vs. plnotučné?
28. januára 2015 Wordbajan Wordpress

Nízkotučné vs. plnotučné?

Posted in Blog

Nízkotučné vs. plnotučné?

Väčšina dnešných výživových poradcov a fitness trénerov odporúča nízkotučné alebo odtučnené výrobky, no čoraz viac expertov tvrdí, že pre zdravie je vhodnejšie piť a jesť hlavne produkty, ktoré nikdy neboli zbavené tuku tzv. plnotučné. Pre zdravie možno sú zdravšie ale čo tí, ktorí chcú schudnúť a ostať zdraví?

Ja ako aktívny športovec súhlasím s oboma názormi, pretože tak ako svet nieje čienobiely, tak ani v tomto nemá nikto 100% pravdu. Je pravda, že zo zdravotného hľadiska je vhodnejšie prijímať živočíšne tuky a nielen z mliečných výrobkov, no taktiež treba zvážiť zdravotné a metabolické riziká. Ak má niekto morbídnu nadváhu, musí znížiť kalorický príjem a keďže 1g tuku má až 9kcal, oproti sacharidom a bielkovinam je to raz toľko. (1g bielkovín alebo sacharidov = 4kcal) To znamená, že nieje vhodné jesť väčšie množstvo takýchto potravín, inak kalorický príjem prudko stúpa a kalorický príjem je to čo by sme mali obmedziť ak chceme schudnúť!

Ak nieste ochotní vydať resp. spáliť viac kalórií, ale chcete radšej ležať pri telke s „nízkotučným“ jedlom, tak nečakajte, že budete štíhly. Ak celý deň iba ležíte pri telke, tak nezaberie žiadna diéta ani zázračný nízkotučný alebo odtučnený výrobok! Naopak ak beháte maratóny, tak vám neublíži ani zmrzlina zajedaná slaninou a tvrdým syrom počas noci.

Pravý gurmán by vám povedal, že iba plnotučné mliečne výrobky majú tu správnu chuť. Je to pravda, veď sami dobre viete, že nízkotučné naturálne výrobky nechutia veľmi dobre a jeme ich skôr z praktického dôvodu. (vysoký obsah bielkovín a vápnika, nízky obsah tuku.)

Aktívny športovec vám povie, že plnotučné výrobky neprichádzajú do úvahy, pretože zaťažujú trávenie a tým zhoršujú športový výkon, taktiež majú vyššiu energetickú hodnotu a oberajú ich o potravu (hlavne bielkoviny), ktorej by mohli skonzumovať viac.

Najnovšie výskumy však dokazujú, že plnotučné mliečne výrobky sú vhodnejšie zo zdravotného hľadiska. Dôkazom sú aj štúdie Dr. Mercola, ktorý o tom píše v článku Why you need to Avoid Low-fat Milk and Cheese.

Cukrovka:

Plnotučné mliečne výrobky obsahujú kyselinu palmitolejovú a tá ochraňuje ľudský organizmus pred inzulínovou rezistenciou a cukrovkou. Na vzorke 27 tisíc ľudí vo veku 45-74 rokov, boli počas 14 rokov testované plnotučné výrobky. Vzorka, ktorá jedla denne 8 plnotučných porcií: napr. 200ml plnotučného mlieka alebo jogurtu, 20g tvrdého syra, 25g smotany, alebo 7g masla, znížila svoje riziko vzniku cukrovky až o 25 percent oproti tým, ktorí jedli menej porcií plnotučných výrobkov.

Rakovina:

Konjugovaná kyselina linoleová, v doplnkoch výživy známa aj ako spaľovač tukov „CLA“ sa bežne nachádza v kravskom mlieku prirodzene znižuje riziko vzniku rakoviny. Výsledky štúdie na skupine ľudí, ktorí prijímali denne aspoň štyri jedlá z plnotučných mliečnych výrobkov sa riziko črevnej rakoviny znížilo až o 41 percent oproti skupine, ktorá mliečne výrobky nejedla.

Hmotnosť:

Z najnovších štúdií a vlastných skúseností viem, že konzumáciou potravín a výrobkov s vyšším obsahom tuku človek nepriberie na hmotnosti. Plnotučné výrobky majú práve opačný efekt. Testovaná skupina žien, ktorá jedla denne aspoň jeden plnotučný produkt pribrala o 30 percent menej za 9 rokov, oproti skupine žien, ktoré konzumovali výlučne nízkotučné, alebo žiadne mliečne výrobky.

Srdcové choroby:

Vyššia hmotnosť, nadváha a obezita ide ruka v ruke s chorobami srdcovo cievneho systému. Samozrejme sú prípady, keď človek trpí výlučne vnútornou obezitou t.j. „vysoký cholesterol“ a na pohľad vyzerá štíhly. Ide o tzv. Štíhlu obezitu. Ľudia vyzerajú štíhlo no v skutočnosti môžu mať zdravotné problémy, ktoré sú následkom nesprávneho stravovania. Podľa jedného výskumu v Austrálii, mliečne výrobky konzumované z kráv chovaných výlučne na tráve, znížili testovanej skupine ľudí riziko srdcovo-cievnych ochorení až o 69 percent!

Mliečne výrobky obsahujú zhruba 50 až 60 percent nasýtených tukov, a konvenčné myslenie je, že nasýtené tuky sú zlé pre vaše srdce. Táto myšlienka bola dôkladne vyvrátená ako nepravdivá.

Ľudia majú mylnú predstavu, že vysoký cholesterol a priberanie má na svedomí tuk, preto sa snažia jesť iba „nízkotučné“ produkty. V skutočnosti ľudia priberajú z jednoduchých uhľohydrátov a nepravidelných stravovacích návykov, čoho výsledkom je inzulínova rezistencia. Dlhodobým následkom inzulínovej rezistencie sú zdravotné problémy a priberanie.

Osobne by som odporučil v prípade tolerancie mliečnych výrobkov zaradiť do jedálnička aj plnotučné výrobky (tvrdé syry, mlieko, tvaroh, …) aj nízkotučné (cottage cheese, naturálny jogurt, jemný tvaroh). V prípade intolerancie úplne vynechajte mliečne výrobky a zamerajte sa na proteínove prípravky. Dôležitejšie je zamerať sa na čas kedy konzumujete tieto výrobky a strážiť si porcie ktoré zjete. Nízkotučné je lepšie konzumovať ráno a počas dňa, plnotučné poobede a k večeru, prípadne aj v noci ak vás prepadne hlad. Vysoký obsah tuku zabezpečí spomalenie metabolizmu, čiže nebudete v noci hladný a telo bude zabezpečené živinami na niekoľko hodín počas spánku. Navyše tuky majú veľký vplyv na vylučovanie hormónov počas večera a hlavne počas spánku, kedy je produkcia hormónov najsilnejšia.