×
Your cart is empty.
Stravovanie školákov 4. časť. Olovrant. Malý na pohľad, gigantický na osoh
3. októbra 2016 Patrik Boďo

Stravovanie školákov 4. časť. Olovrant. Malý na pohľad, gigantický na osoh

Posted in Blog
Olovrant by spravidla mal byť pre školákov honosnejší.

Stravovanie školákov 4. časť

Olovrant. Malý na pohľad, gigantický na osoh

Raňajky, obed, večera. Každý deň, 365 dní v roku. Takéto menu by mal dodržiavať každý, či už mávame veľa práce, či je streda alebo nedeľa, či vonku páli mráz alebo slnko, či sme chorí pod perinou alebo máme necelých 24 hodín pred prijímacím pohovorom na Harvard. V dnešnej vysokorýchlostnej dobe sa však tento životný základ stal pre mnohých akýmsi trojbojom, ktorého silu značne podceňujú. Nehovoriac o tom, že by sme mali konzumovať minimálne päťkrát denne. Už keď to nevieme dodržať my „dospelí“, zabezpečme pravidelný prísun potrebných živín aspoň našim deťom. Ich organizmus to výsostne potrebuje.

Pokrmy „medzi“ jedlami sú tiež dôležité!

Prečo by školáci mali obohacovať svoje žalúdky po druhej vyučovacej hodine nejakou výživnou desiatou, sme toho napísali už dosť. To, aby to tak žiaci aj skutočne dodržiavali a ich rodičia ich k tomu samozrejme nabádali, už my ovplyvniť nevieme. No a ešte menšiu nádej vkladáme do olovrantu, ktorý je z piatich základných jedál počas dňa opomínaný asi najviac. Pri vážnosti raňajok, obedu či večeri, ktoré sú doplnené o desiatu, si jednoducho myslíme, že olovrant je nepotrebný. Ten je však dôležitejší ako desiata!

Presná muška proti pocitom hladu i prejedaniu

Desiata a olovrant sú veľmi dôležité najmä preto, aby naše telo počas dňa nikdy nehladovalo a nestrácalo potrebnú energiu. Ako sme spomínali, vynechávať by sa nemalo ani jedno z toho, no o čosi podstatnejšie pre organizmus je aj tak jedenie popoludní. Pokiaľ totiž vynecháte olovrant, je veľká pravdepodobnosť, že vás chuťové a zmyslové bunky budú naháňať na nejakú sladkú maškrtu alebo sa večer jednoducho prejete. Dopoludňajšie stravovanie a aj to popoludní by mali dodať telu vždy 15% až 20% celkového denného príjmu energie. Olovrant by spravidla mal byť pre školákov honosnejší, najmä ak v druhej polovici dňa športujú, dlho sa učia alebo majú medzi obedom a večerou dlhú pauzu. Nie je preto na škodu rozdeliť popoludňajšie jedenie kľudne aj na dve fázy.

Domácou úlohou je naolovrantovať sa

Kvalitný olovrant zamedzuje predovšetkým prudkému kolísaniu cukru v krvi, pričom pomáha doplniť potrebné živiny medzi hlavnými jedlami. Bez neho je dieťa často unavené a nedokáže sa dostatočne sústrediť na domáce úlohy. A už keď sa rozhodneme, že svojim ratolestiam zabezpečíme pravidelné olovrantovanie, tým to nekončí. Záleží samozrejme na tom, čo prechádza dole krkom. Pamätajte, že po atraktívnych sladkostiach sa hladina cukru len a len rozkolíše, čo zvyčajne zapríčiňuje hyperaktivitu. Ak si však myslíte, že zdravý olovrant znamená dve mrkvy s jablkom, mýlite sa. Je potrebné doplniť bielkoviny (cottage cheese, tvaroh, tvrdý syr, jogurt, cmar, kefír), sacharidy (celozrnné pečivo, ovsené vločky), zdravé tuky, vitamíny, minerály a tiež vlákninu. Všeobecne odporúčame olovrant založený na báze mlieka a mliečnych výrobkov s porciou menej sladkého ovocia alebo zeleniny.