×
Your cart is empty.
Náš strúhaný Eidam medzi TOP produktmi svojho druhu!
5. novembra 2018 Patrik Boďo

Náš strúhaný Eidam medzi TOP produktmi svojho druhu!

Posted in Blog

Náš strúhaný Eidam medzi TOP produktmi svojho druhu!

Viete si predstaviť rizoto, paradajkovú polievku, špagety aj langoše bez lahodnej vrstvy syra navrchu? Určite nie. Zrejme sa často pri kupovaní strúhaného syra pýtate, či je takáto forma mliečneho výrobku zdravá. Máme odpoveď! Vďaka RTVS budete odteraz kupovať už len ten najkvalitnejší strúhaný syr.

Dnes si je z čoho vybrať

Veľký pokrok pri výrobe syra urobili Rimania. Dokázali zariadiť podmienky, ktoré ovplyvňovali jednotlivé fázy zrenia syrov, chuť a ich vôňu. Prišli na to, ako najefektívnejšie upravovať vlhkosť, teplo i prúdenie vzduchu. Začali používať dym z kachlí, rôzne korenie či bylinky. Z toho vyplýva, že dosiahli najväčšej rozmanitosti produktov z mlieka.

Aj napriek tomu však ľudia v minulosti stále nepoznali také veľké množstvo rôznych druhov syra, aké poznáme my dnes. Prírodné plátkové syry, čerstvé syry a tvarohy, roztierateľné, ale aj tvrdé, veľké bochníky. Súčasťou obľúbených jedál sa stal aj strúhaný syr, ktorý dnes už dokonca ani len nemusíme strúhať. Dá sa totiž pohodlne kúpiť fóliovo balený.

Tabletky či strúhaný syr? Bez rozdielu!

Aj keď syr patrí medzi hodnotné druhy potravín s obsahom kvalitných bielkovín, tukov, ale aj vápnika, pri pohľade na nastrúhaný syr vo vákuovo zabalenej fólii už často o obsahu kvalitných látok pochybujeme. Niet sa čomu čudovať. Až tretina testovaných strúhaných syrov totiž obsahuje antibiotiká. Spotrebiteľský magazín Test magazín si na paškál zobral aj 100 g strúhaného Eidamu od Meliny s obsahom tuku v sušine 40 %. Ako strúhaný zrejúci syr obstál?

Začnime s testovaním úplného kraja syrov, teda ich kôry. Tá väčšinou obsahuje konzervačnú látku Natamycín, aby bol syr dostatočne ochránený pred nežiaducimi plesňami. Kôra by sa aj preto strúhať nemala. Opak je však pravdou, čo potvrdil aj Test magazín. Na veľké prekvapenie, až v troch z desiatich strúhaných syrov sa Natamycín nachádzal. Náš Eidam sa medzi troch „hriešnikov“, samozrejme, nezaradil. Poďme ale ďalej.

Čím viac tuku, tým je syr kvalitnejší!

Aj preto sa v našom syre nachádza až 40 % tuku v sušine. Aspoň tak to tvrdíme my. To, čo je napísané na peknom obale, však nemusí byť vždy pravidlom. Akreditované metódy v laboratóriu zistili, že iba 6 z 10 strúhaných syrov približne dodržalo množstvo tuku, aké svieti na reklamnom balíčku. Eidam od Meliny však svoje tvrdenie na obale potvrdil aj v testoch.

Nepoctiví výrobcovia okrem toho často nahrádzajú kvalitný živočíšny tuk lacným rastlinným tukom, čím dokážu výrazne ušetriť. Testy aj v tomto prípade potvrdili, že strúhaný Eidam od Meliny hodnotný živočíšny tuk v žiadnom prípade nenahrádza.

V čom je Eidam od Meliny najlepší?

V obsahu konzervačných látok! Tých má náš zrejúci syr v porovnaní s ostatnými najmenej! Čo najmenej, v Eidame od Meliny by ste konzervanty hľadali len márne. Práve vďaka tomu náš strúhaný syr v testoch obstál s hodnotením 98 % a statusom „veľmi dobre“. Spotrebiteľský magazín tak len a len potvrdil, že značka Melina patrí na trhu medzi mliečnymi výrobkami k absolútnej špičke. Veď, presvedčte sa sami a pozrite si Test magazín na tejto stránke SEM!

Zdroj: Test magazín, rtvs.sk