×
Your cart is empty.
Premôž sa a daj si divinu. Sila divej svine ťa neminie!
21. novembra 2016 Patrik Boďo

Premôž sa a daj si divinu. Sila divej svine ťa neminie!

Posted in Blog
Prečo žvákať čo najviac diviny?

Premôž sa a daj si divinu. Sila divej svine ťa neminie!

O tom, ako byť počas depresívnej jesene vďaka jedlu fit a zdravotne čo možno najviac v poriadku, ste sa mohli dozvedieť v predchádzajúcom článku. Nepovedali sme si však, že určitý, nie malý, vplyv na fungovanie organizmu cez chladné obdobie má mäso. Práve jeseň je spojená s vrcholom loveckej sezóny a aj preto patrí pod Tatrami k najobľúbenejšiemu gurmánskemu obdobiu. To všetko len vďaka divine!

Kto je silnejší? Diviak alebo sliepka?

Ako všetci dobre vieme, či už to z filmov alebo z literatúry, naši predkovia konzumovali hlavne mäso. Nie nadarmo sa hovorí, že človek je a vždy bol lovcom od prírody. Postupom rokov sa však výrazným spôsobom prístup k tomuto pokrmu zmenil. V súčasnej dobe ho ľudia jesť odmietajú z rôznych etických či zdravotných dôvodov. Aj napriek tomu zvieraciu pochúťku zastáva mnoho milovníkov. Medzi najviac konzumované mäsá patria hydinové, bravčové, hovädzie alebo tie rybie.

Hlavne mladí ľudia dnes velebia kuracie mäso. Fenoménom dnešku je totiž zdravý životný štýl podmienený obetovaním kopu hodín vo fitness centrách. Po príchode Schwarzenegrov domov si naložia toľko kuraciny s ryžou, že im klasický tanier nestačí. Každý článok na internete odporúča „makačom“ práve túto kombináciu. No a samozrejme to aj každý dodržiava. Avšak málokde sa píše, aká je skutočná kvalita kuracieho mäsa, ktoré vo veľkom kupujeme v supermarketoch. Zvyčajne neriešime, že väčšina je nadopovaná antibiotikami, ktoré výrazne pohlcujú dôležité bielkoviny či iné látky. Kupovať len bio kuracinu sa však len tak samozrejmosťou určite nestane. A aby sme sliepky chovali doma na balkóne, na to tiež nemáme čas. Aj z tohto pohľadu je vhodné doplniť kuracie menu o nejaký iný druh mäsa. No a ideálom v tomto období je…

Gurmánsky zázrak jesene

Čiže divina! Nielenže vyniká nezameniteľnou chuťou, ale navyše je nesmierne zdravá. Má málo tuku, no zároveň veľa vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Často sa máme možnosť v reštauráciách stretnúť so špecialitami, ktorým kraľujú srnce, jelene, bažanty, muflóny, diviaky či zajace. Takáto zver sa voľne pohybuje v lesoch a na poliach, kde má dostatok pohybu, pričom okrem trávy pučí do hlavy aj rôzne bylinky či iné poľné plodiny. Práve takýto spôsob života divej zvery aj zloženie stravy sa odrážajú v chuti, štruktúre, aj v obsahu cenných látok, vitamínov, minerálov i stopových prvkov mäsa.

Prečo žvákať čo najviac diviny?

Pretože mäso je tiež cenené aj pre značný podiel tzv. zdravých tukov, to jest nenasýtených mastných kyselín a omega-3 kyselín. Najviac sa ich vyskytuje v srnčom, jeleňom, mufloňom a zajačom mäse. Mimochodom, môže sa zdať čudné, prečo sme zatiaľ ani raz nespomenuli kačacie mäso, s ktorým sa počas jesene hoduje azda najviac. Je to preto, že práve kačacina sa na základe výživových hodnôt spomedzi spomenutej diviny radí na to úplne posledné miesto. Avšak pozor. V porovnaní s takou kuracinou či bravčovinou je tým najideálnejším spestrením proteínmi nabitej stravy. Ale teraz späť k divine!

Tá je okrem výborného zdroja bielkovín aj zdrojom vitamínov a to B12 i vitamínu A, ďalej sa môže pochváliť obsahom minerálnych látok, medzi ktoré patrí železo, vápnik či fosfor. Mäso sa tiež odporúča pre svoj nízky obsah tuku a cholesterolu, čím je vhodné aj pre osoby držiace redukčnú diétu. Divina je omnoho stráviteľnejšia než ostatné mäsové pokrmy a celkovo biologicky hodnotnejšia. Tak na čo ešte čakáte? Hor sa na lov!