×
Your cart is empty.
Stretnutie s medveďom môže byť aj príjemné!
22. apríla 2016 Patrik Boďo

Stretnutie s medveďom môže byť aj príjemné!

Posted in Blog

Stretnutie s medveďom môže byť aj príjemné!

Keď sa medveď na jar prebudí z dlhého zimného spánku, pustí sa ihneď do hľadania rastlinky s cesnakovou vôňou. Vedie ho pud, aby si po zime prečistil zakalený žalúdok, črevá, cievy a krv. No a keďže sme si to my ľudia (po zimných radovánkach s jedlom častokrát medveďovitého typu), nemohli nevšimnúť, rútime sa v tomto jarnom období do lesa taktiež hľadať zelenú rastlinu. Aj preto sa cesnakovej zeleni v našich lesoch nepovie inak ako medvedí cesnak. Čo o ňom ne/viete?

Ak máte problémy s čuchom, zber cesnaku nech je pre vás radšej tabu!

Sezóna medvedieho cesnaku je práve v plnom prúde, no a keďže sa za posledných pár rokov jeho zber a hlavne skvelá chuť stala vyhľadávanou činnosťou, môžeme ho dnes kúpiť aj pohodlne v supermarkete. Najkvalitnejší, najčerstvejší a najzdravší je však samozrejme ten priamo z lesa. Mnoho ľudí má pred jeho zberom však rešpekt. Svojim výzorom totiž pripomína listy konvaliniek. Ako čert kríža sa mnohí boja práve jedu, ktorý konvalinky obsahujú vo veľkom množstve. „Čuchovidným“ rozdielom medzi týmito dvojičkami tak ostáva ich vôňa. Tá medvedia je samozrejme výrazne cesnaková!

Dajte pozor, aby cesnaková polievka nebola poslednou večerou

Medvedí cesnak hľadajte voľne rastúci vo vlhkých, zmiešaných lesoch, v prítmí veľkých stromov i pozdĺž vodných tokov. Tam, kde rastie, ho nájdete jeden vedľa druhého vo veľkých množstvách. Preto keď už vyrazíte do lesa a nestretnete pritom naozajstného medveďa, ale iba jeho najobľúbenejšiu rastlinku, pričom sa samozrejme nepriotrávite konvalinkami, nazbierajte si jej do zásoby čo možno najviac. Rastie len skraja jari, preto netreba premrhať šancu. No a ak si budete na 120% istí, že doma krájate medvedí cesnak, skúste si z nej spraviť špecialitu v podobe chutnej krémovej polievky s údeným syrom. Určite sa teraz pýtate, čo vlastne môžete od jedenia tohto cesnaku očakávať. Tu je odpoveď.

Účinky cesnakovej rastliny sú viac než len prospešné

Okrem medvedej polievky si čerstvý cesnak môžete nasekať na chlieb s maslom ako takú pažítku alebo skombinovať s niektorými bielymi syrmi, zemiakmi, pridať do omáčok, šalátov či ochutených majonéz. Medvedí cesnak obsahuje aromatické silice, je zdrojom vitamínov (hlavne vitamínu C), minerálnych látok, najmä jódu, ale tiež látky prospešné pre kardiovaskulárny systém a znižovanie hladiny cukru v krvi. Okrem toho prečisťuje žalúdok, črevá, obličky i močový mechúr. A čo je pre mnohých jednou z najväčších výhod? Jednoznačne to, že chutí a vonia ako cesnak, no po jeho konzumácii nie ste po cesnaku vôbec cítiť! Dodajte tak telu na leto prísun vitamínov s medveďou silou. Dobrú chuť!