×
Your cart is empty.
Vianoce bez medovníkov? Nereálne!
15. decembra 2015 Wordbajan Wordpress

Vianoce bez medovníkov? Nereálne!

Posted in Blog

Vianoce bez medovníkov? Nereálne!

Po zapálení prvej sviece sa nič nedeje, všetko prebieha ako obvykle. Pri pálení druhej sa na našom čele pomaly, ale isto začínajú objavovať prvé kvapky potu. No a po rozsvietení tretej už ani nevieme, kde skôr skočiť. Áno, presne takýto býva v poslednej dobe predvianočný zhon. Pohodové sviatky si v dnešnej vysokorýchlostnej dobe už ani nevieme poriadne užiť. Preto keď budete tieto Vianoce rozmýšľať nad darčekmi, upratovať či piecť medovníky, zapnite si Mariah Carey, Georga Michaela alebo iných autorov vianočných skladieb a začnite si najkrajšie dni v roku konečne vychutnávať.

Najstarší keks všetkých čias

Pečenie medovníkov akosi patrí k nepísaným vianočným tradíciám, tak ako vyzdobený stromček či koledy. Ich vôňa a sladká chuť sa mnohým spája s príjemnou atmosférou Vianoc. Základnou surovinou tejto hnedej dobroty je samozrejme med, ktorý bol po dlhé stáročia jediným sladidlom a medové pečivo jedinou sladkosťou. Už praveký človek prišiel na myšlienku zamiesiť múku s včelím medom a v hlinenej formičke upiecť z cesta sladký pagáč. Staroveké národy považovali med za stravu bohov a aj preto pri obetných slávnostiach piekli medové pečivá. V stredoveku medovnikári piekli medovníky väčšinou v kláštoroch, na panstvách a v domácnostiach v podobe jednoduchého pečiva.

Tekuté zlato

Med je považovaný za životodarnú energiu ľudského zdravia. V každom pohári kvalitného medu sa ukrýva viac ako 180 prírodných zložiek. Popri enzýmoch, vitamínoch B, C a mineráloch sú to antibakteriálne látky, kyseliny a aminokyseliny. Výskumníci z Nového Zélandu zistili, že med je účinný v boji proti približne 60 druhom baktérií a vírusov. Upokojuje podráždené hrdlo, lieči kašeľ pri ochoreniach dýchacích ciest i zápaloch ústnej sliznice. U seniorov posilňuje psychiku, zlepšuje trávenie a činnosť pečene, lieči poruchy spánku a spomaľuje rozvoj artériosklerózy.

Mäkké dnes! Nie zajtra. Ani o týždeň. Dnes.

Vyskúšali ste celú radu babičkiných či kamarátkiných receptov na prípravu tých najmäkších medovníkov. Aj napriek tomu po upečení nechávate pečivo v miske spoločne s jablkom, pretože medovník by svojou tvrdosťou dokázal rozbíjať okná. Ak túžite po mäkkých medovníkoch ihneď po upečení, nezúfajte. Nachystali sme pre vás jednouchý recept s tými správnymi ingredienciami. V miske si vyrobte cesto z ½ kg hladkej múky, dvoch celých vajec, 12,5 dkg smetolu, 19 dkg práškového cukru, jednej lyžice škorice, perníkového korenia a sódy bikarbóny. Samozrejme nezabudnite na najdôležitejšiu ingredienciu, na med. Ten dajte do zmesi 12,5 dkg. Cesto následne poriadne vymieste, rozvaľkajte a pomocou formičiek vykrojte obľúbené tvary. Vyzdobte ich podľa nálady a fantázie snehovou polevou, vlašskými orechmi alebo hrozienkami. Cesto nemusíte nechávať odstáť, no nezabudnite ho potrieť žĺtkom. Do rúry medovníky šupnite pri 180 °C na max. 5 minút. Nikdy nie dlhšie!