×
Your cart is empty.
Vyberajme s rozumom
4. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Vyberajme s rozumom

Posted in Blog

Vyberajme s rozumom

Mlieko – nemlieko

Mliečne výrobky sú celkom právom označené ako prospešné organizmu. Aj napriek tomu sa niektorí pokúšajú vyrobiť niečo „akože zdravšie“ a na trh sa dostávajú rôzne náhrady mlieka alebo výrobkov z neho. Dobre, veď na všetko máme dnes alternatívu a za každým rohom sa ponúka možnosť výberu. Tak vyberajme!

Imitácia mliečnych výrobkov znamená hlavne výmenu mliečneho tuku rastlinným. Výrobok to podstatne zlacňuje. Treba sa však pozrieť aj na iné špecifiká, než len cenu. Mliečne bielkoviny nám dodajú dôležité aminokyseliny, o ktoré pri náhradách prichádzame. Mliečny tuk tiež nie je žiaden strašiak, dodáva energiu a obsahuje mnoho vitamínov, napr. A, D alebo E. A predsa len, pozrime sa na zloženie. Koľko percent tuku obsahujú mliečne výrobky? Od nuly, tak možno po 4%. V prípade syrov je to, zvyčajne, viac, ale nič nie je iba čierne alebo biele. Všetko má svoj význam… Ďalej je tu vápnik, o potrebe ktorého snáď ani netreba polemizovať. Nevyhnutný u detí, dospievajúcich, tehotných, dojčiacich, starších ľudí… Asi sa všetci v niektorej skupine nájdeme.

Pri rôznych rastlinných imitáciách mliečnych výrobkov o mnohé tieto zložky prichádzame. Pozitívom môže byť, že obsahujú viac rastlinných tukov a teda viac nenasýtených mastných kyselín. To by mohli oceniť najmä ľudia pri problémoch so srdcom alebo s vysokým krvný tlakom. Inak tieto náhrady od pravých mliečnych výrobkov rozoznáme hlavne podľa chuti. Jednoducho, až tak nešmakujú. Mlieko je predsa len mlieko.

Melina vyrába mliečne výrobky, ako maslá, syry, nápoje kefír a cmar alebo dezerty, pri ktorých o ich živočíšnom pôvode nemusíte pochybovať. Môžete sa spoľahnúť, že si s istotou prinesiete domov kvalitné výrobky z kravského mlieka so všetkými spomenutými benefitmi…