×
Your cart is empty.
Aj piť treba vedieť!
27. júla 2015 Wordbajan Wordpress

Aj piť treba vedieť!

Posted in Blog

Aj piť treba vedieť!

Pite, koľko vládzete

Býva to u mnohých tak, že ráno káva, doobeda nič, poobede druhá káva s kolou a podvečer bez energie odpadnete doma na gauči pri najmenšom s bolesťou hlavy. Spoznali ste sa? Ak áno, mali by ste svoj pitný režim určite prehodnotiť.

Dospelý človek by mal vypiť okolo dvoch litrov tekutín denne. Ak sú extrémne teplá a navyše vykonávame nejakú činnosť, tak aj tri. Samozrejme, že myslíme nealko nápoje typu čistá voda. Tá je top. Ale pokojne to môžu byť aj bylinkové alebo ovocné nesladené čaje. Zriedené šťavy či džúsy a samozrejme aj minerálne vody s nižším obsahom sodíka a minerálov celkovo. Káva nie je najvhodnejšia, lebo dehydratuje. Dajte si ju, ale zapite ju dostatočným množstvom vody.

Ak pijeme málo, náš organizmus trpí. Hromadia sa v ňom škodlivé látky. Krv, moč a iné tekutiny hustnú, oslabuje sa obranný systém, metabolizmus sa spomalí. A ešte niečo. Keď sme vysušení, rýchlejšie starneme! Smäd sa objavuje až vtedy, keď telo stratí 2% tekutín. Pričom takáto strata už znamená, že máme poriadny úbytok energie a pri 5% strate môžeme ľahko skolabovať. Keď je hic, viac sa potíme, telo prichádza o tekutiny aj dýchaním a to oveľa rýchlejšie než v zime. Takže ho skúsme o jeho potrebnú dávku vody nepripraviť a dopĺňať mu ju pravidelne. To znamená postupne, počas celého dňa.

Ako správne popíjať

Zásady pitného režimu hovoria aj o tom, aby sme nepili príliš ľadové nápoje, lebo tie sa v našom rozhorúčenom tele akurát tak vyparia. Ako bonus navyše schytáme zápal hrdla alebo podráždenie žalúdka. Okrem klasických nápojov nám pitný režim dopĺňa aj polievka, ovocie alebo mliečne nápoje. Prirátavajú sa síce len v menšej miere, ale aj tak, vďaka za každé deci. Úplne najvhodnejšie je začať deň pohárom vody. Napiť sa hneď ráno. Zavlažíte sa ako taká kvetinka. Črevá sa prečistia, premyjú sa obličky, zlepší sa krvný obeh.

Pripravte si dennú dávku

Optimálny prísun vody denne si vyrátate ľahko podľa vašej hmotnosti. Na každých desať kíl je to 2 až 4 dl tekutín. Kontrolujte aj vaše deti, či pijú dostatočne. Rovnako aj starších príbuzných, pretože detičky ani starší ľudia nepociťujú smäd a tak sa ich telo dehydratuje oveľa ľahšie a to bez varovania.

A ozaj, viete aký je najspoľahlivejší ukazovateľ toho, či máte dostatok tekutín? Áno, samozrejme, farba moču. Mal by byť riedky a svetlý. Snažme sa dostatok tekutín mať pod kontrolou. Ráno si nachystať veľkú fľašu s vodou a do večera ju vypiť. Alebo si počítať poháre. Nech ich vypijeme aspoň osem. Skrátka, piť je dôležité a ak práve máte sucho na jazyku, nech sa páči, vodovod snáď nie je ďaleko. Nazdravie!