×
Your cart is empty.
Ako vybabrať s jarnou únavou?
30. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Ako vybabrať s jarnou únavou?

Posted in Blog

Ako vybabrať s jarnou únavou?

Rozpoznajte príznaky

Keď na nás začne zrazu vysvecovať slnko, vtáky vonku štebotať a teplota z tých mrazov sa znenazdajky zodvihne natoľko, že odhadzujeme bundy, zároveň sa objavia aj ďalšie symptómy. Nemáme dostatok energie, žiadnu fyzickú silu, nevieme sa sústrediť, stále nás to ťahá do postele. U tých senzibilnejších sa objavia aj bolesti hlavy alebo depresie. Toto všetko je jarná únava, ktorá trápi mnohých a to nielen Slovákov. Vyskytuje sa u väčšiny ľudí žijúcich v miernom pásme so striedaním ročných období. Zmena zimy na jar potom nepôsobí ihneď ako balzam na dušu, ale práve naopak, náš organizmus to značne zaťaží. Oslabený imunitný systém, ktorý v zime nedostával dostatok vitamínov, nedokáže teraz až tak bojovať s vírusmi a tým pádom sa objavia aj ďalšie ochorenia.

Ako s ňou zatočiť

Proti tomuto stavu sa, samozrejme, dá bojovať. Treba začať od podlahy. Zmeniť životný štýl. Detoxikovať sa. Vyberať inú stravu a začať sa hýbať. Najlepšie vonku na čerstvom vzduchu. A ešte niečo – nestresovať sa. To je síce úloha ťažko splniteľná a vyžadujúca samostatný blog, 😉 ale aspoň na to skúste myslieť a urobiť to sami pre seba.

Do pitného režimu zaraďte bylinkové čaje. Biely, žihľavový, mätový, medovkový… Možností je veľa. Naštartujú vás aj očistia. Veľmi podstatné sú ovocie a zelenina. Na jar zvyčajne už čerstvé, voňavé, nevyhýbajte sa im, jedzte, koľko vládzete. Dodajú vám nevyhnutnú dávku vitamínov, o ktorú ste počas zimy prišli. Jedzte celkovo ľahšiu stravu, vylúčte mastné, vyprážané jedlá, po ktorých sa vám akurát tak bude chcieť opäť spať. Obmedzte kávu, alkohol, cigarety… Slňte sa! Ak vám aj nevyjde každý deň aktívny pohyb vonku, aspoň vetrajte, otvárajte okná, nech nedriemete. Čas strávený na čerstvom vzduchu je však kľúčový. Prechádzajte sa, športujte, bicyklujte. Stopercentne to zaberá.

Fungujú aj mliečne výrobky

V zime máme nedostatok vitamínu D. Netvorí sa nám hormón dobrej nálady – sérotonín. Takže dopĺňajme, čo nám chýba. Doprajte si teda v strave aj kvalitné mliečne výrobky. Sú zdrojom vápnika, horčíka, fosforu, mnohých vitamínov, stopových prvkov a esenciálnych aminokyselín. V kyslomliečnych výrobkoch nájdete probiotiká, ktoré posilnia vašu imunitu. Určite sa budete cítiť lepšie. Jarnej únave teda netreba dať šancu!