×
Your cart is empty.
Čo zabaliť deckám na desiatu?
20. októbra 2015 Wordbajan Wordpress

Čo zabaliť deckám na desiatu?

Posted in Blog

Čo zabaliť deckám na desiatu?

V prvom rade pre istotu zdôrazníme, že deti by určite nemali vynechávať raňajky. Tie sú pre ne nevyhnutné. Na raňajky si vyhraďte dostatok času, nech nie sú jedené v strese, nech sa deti stihnú najesť v pokoji. Deti, ktoré pravidelne raňajkujú, nebývajú zbytočne obézne. A hlavne, z pohľadu na daný deň, majú viac energie, vedia sa lepšie sústrediť v porovnaní s tými, ktorí ráno nič nezjedli. Takýto školák nie je pozorný, skôr apatický, ospalý… Potom sa treba zamyslieť, či za horší prospech nemôže trošku aj to, že drobec neraňajkuje… Energiu deckám treba rozdeliť do 5 – 6 jedál denne. Postupne. Nie je správne naraz sa naládovať. A práve preto je tu desiata.

Malá, ale podstatná…

Tvoriť by mala síce iba 10% denného príjmu energie, ale ak detskému organizmu túto dávku nedáme, vypýta si ju neskôr a deti to potom vyriešia po svojom. Sladkosťami alebo fast foodom. Mimochodom, podobne to platí aj pri dospelých… Základom desiatej by malo byť celozrnné pečivo alebo podobný druh obilnín. To treba ponatierať nejakou dobrou domácou nátierkou. Na zeleninovom alebo tvarohovom základe, s kvalitnou šunkou či tvrdým syrom alebo vajíčkom. Určite nezabudnite na zeleninu. A na ovocie. Nakrájajte im to na menšie kúsky, vtedy zjedia viac. Všetko by malo aj nejako vyzerať, inak to deti často nechcú. No keď je to pekne nakrájané alebo nebodaj sa vyhráte a vznikne z toho nejaký obrázok, bod pre vás! Dobré je deti do prípravy zapájať. Aj vtedy si desiatu vážia viac a nevyhodia ju. Pekne to zabaľte, nech sa im to nedomrví, nepremočí… Najlepšie do farebného desiatového boxu, ktorý si dieťa obľúbilo.

Aj kvalitné bielkoviny

Z mliečnych výrobkov sú výborné nápoje. V taške sa im nerozlejú, sú skladné a deti ich vypijú na jeden raz. Alebo im pripravte miešaný tvaroh. So smotanou, s čerstvým ovocím, medom, javorovým sirupom, trstinovým cukrom, džemíkom… Možností je dosť. Na prísun bielkovín z mliečnych výrobkov však myslite, deti ich potrebujú.

Ak majú chuť na sladké…

Tu sa už nenápadne dostávame aj do oddelenia sladkostí… Decká často čakajú na desiatu aj niečo sladké. Nemusia to byť zásadne keksíky plné jednoduchých cukrov a tukov… Naučte ich na ovocie. Čerstvé alebo sušené. Jablko, mandarínka, banán… Alebo mliečnu dobrotu. Napríklad mliečne dezerty od Meliny alebo Fiko smotanový dezert… Ak koláčiky, skúste skôr doma upečené. Cookies, mufinky, cheescake… či bežný jablkový alebo tvarohový koláč. Niekedy im dajte müsli tyčinku alebo ovocný mix so smotanou… Skrátka, skúste ich naučiť aj na zdravú formu sladkostí. Áno, z času na čas im treba dopriať aj čokoládku alebo lízatko, no budú vedieť, že je to výnimočne, možno víkendovo a určite takýmito sladkosťami nemajú nahrádzať zdravú desiatu od mamičky.