×
Your cart is empty.
Elixír zdravia aj pikantný zázrak… To je zázvor!
3. novembra 2015 Wordbajan Wordpress

Elixír zdravia aj pikantný zázrak… To je zázvor!

Posted in Blog

Elixír zdravia aj pikantný zázrak… To je zázvor!

Zázvor má svoju špecifickú chuť, na ktorú si väčšina musí zvykať. Ale o to viac pozitívnych účinkov v sebe skrýva. A keď už mu raz prídete na chuť, nevzdáte sa ho. Lebo zistíte, že naozaj funguje, že lieči, že vďaka nemu nesoplíkujete alebo vám nie je zle počas cestovania.

Takú chuť nemá nič iné

Využitie má nielen ako samotný, často sa používa aj do pečenia, do vianočných koláčikov – zázvorníkov, do mäsových jedál a pochopiteľne do limonád a čajov. Jeho chuť má na svedomí množstvo látok, ktoré v sebe obsahuje, predovšetkým gingerol, čo je niečo podobné ako kapsaicín v paprike, plus rôzne silice a ďalšie iné látky. Celá táto kombinácia robí zo zázvoru priam zázračnú rastlinu, pomáhajúcu pri rôznych našich neduhoch.

Hlavne pri prechladnutí

Asi najznámejší a najviac rozšírený je účinok zázvoru pri prechladnutí. V jesenno-zimnom období si robíme zázvorové čaje, ktoré skutočne zaberajú. Táto rastlina má silné imunostimulačné účinky, takže vo veľkom posilňuje celý náš imunitný systém. Okrem toho má aj protizápalový efekt, takže sa s nejakým tým zapáleným hrdlom dokáže popasovať. Samozrejme, ak zázvor nasadíte včas. Na začiatku choroby. Isto sa vďaka nemu s ochorením vysporiadate lepšie a rýchlejšie. Alebo ešte lepšie, čajík si varte aj pred tým, ako prevenciu.

…ale aj pri chudnutí a nevoľnostiach

Zabraňuje množeniu baktérií, vírusov, zlepšuje prekrvenie, takže vás dokáže aj zahriať. Alebo dokonca rozpáliť. Zázvor sa môže pochváliť aj afrodiziakálnymi účinkami. Nápomocný je tiež pri črevných virózach a zlepšuje trávenie. Tu už začíname tušiť, že pomáha aj pri chudnutí a je to tak. Detoxikuje celé telo, pomáha spaľovať, podobne ako iné korenisté jedlá. Stimuluje chuť do jedla, úrychľuje metabolizmus živín a celkovo trávenie. Zabraňuje tiež vstrebávaniu cholesterolu, takže jeho hladinu môžete znižovať aj s ďumbierom. Je to silný antioxidant, podporí aj činnosť vášho srdca, prečistí cievy…

Ak vám býva zle pri cestovaní, či už autom, busom alebo lietadlom, skôr, než to na vás príde, požujte troška zázvoru. Malo by vám to zabrať. Niektorí odporúčajú dať si po ňom trocha jogurtu alebo kefíru. Vtedy je to pre váš žalúdok to najblahodarnejšie. Podobne je to aj pri tehotenských nevoľnostiach. Netreba to s ním preháňať, ale na začiatku tehotenstva, ak vám bude ráno zle, zázvor oceníte. Tiež funguje aj pri bolestiach hlavy. Niektorí si ho prikladajú ako obklad na čelo, no pomôže vám aj vnútorne, ako čaj. Dokonca ho odporúčajú aj pri liečení artritídy, reumy, bolestiach kĺbov.

A takto by sme mohli pokračovať. Zázvor je jednoducho božský. Takýto koreň s toľkými dobrými a silnými vlastnosťami pokope by ste museli dlho hľadať. Využívajte hlavne jeho čerstvú verziu. Nastrúhajte ho do šálky, zalejte vriacou vodou, vylúhujte a čaj je na svete. Dochuťte podľa potreby medom. Použite ho aj ako koreninu do jedál. Jeho špecifická vôňa a chuť jedlo určite obohatí. Hlavne v zime sú jeho účinky vítané, lebo dokáže perfektne zahriať.
Tak zbytočne neváhajte, okoreňte si život a posilnite zdravie. Pikantným zázvorom. A nezabudnite aj na mliečne vyýrobky napríklad Kefír je ideálny doplnok stravy práve pre obdobie so zvýšenou záťažou.