×
Your cart is empty.
Tekvica je hotový prírodný skvost!
2. novembra 2015 Wordbajan Wordpress

Tekvica je hotový prírodný skvost!

Posted in Blog

Tekvica je hotový prírodný skvost!

Kedysi sme hromadne frflali na tekvicové prívarky. A tak si tekvicu s chutným jedlom možno viacerí nespájajú dodnes. A pritom to vôbec nie je len o prívarkoch zo školských jedální. Stačí si osvojiť zopár dobrých receptov a tekviciam stopercentne prídete na chuť. Pohladí váš žalúdok, blahodarne pôsobí na slezinu, posilní imunitu a prospeje aj prostate.

Vzácne a bohaté zloženie

Už tisíce rokov ľudstvo pozná tekvicu. Indiáni jedávali nielen plody, ale aj listy a zrnká. Do Európy sa presunula až o niekoľko storočí neskôr. Ale, chvalabohu, máme ju tu! Dužina je veľmi vodnatá, no obsahuje aj dostatok céčka a podľa sfarbenia tekvice aj beta-karotén. Z neho potom vznikne vitamín A. Ten spolu s vitamínom E tvorí skupinu silných antioxidantov, takže aj tekvicou chránime naše bunky pred voľnými radikálmi a predchádzame rakovine. Z tekvice do seba dostanete aj nemalé množstvo Béčka. Hádam celú jeho škálu. Posilníte si cievy, srdce, znížite tlak… Pomôžete aj svojim očiam a pokožke.

Rovnako tak sú tekvice bohaté aj na rôzne minerálne látky. Silne močopudný draslík vám vyplaví toxíny z tela von. Poradí si aj s nadmernou soľou a tak ho ocenia napríklad reumatici. Železo, horčík, meď, to všetko v tejto zelenine taktiež nájdete. Trávenie zlepší vláknina a v pokoji ju môžete jesť aj pri redukovaní kíl. Má nízku kalorickú hodnotu a neobsahuje skoro žiaden tuk. Ľahko ňou nahradíte tučné prílohy ako knedle alebo zemiaky… Na chudnutie ako stvorená!

Jadierka nevyhadzujte

Tekvicové semienka sa akosi tradične spájajú s jeseňou. Zobkajú ich všetci. Väčšinou sme zvyknutí na ich prepraženú a slanú podobu. Čo nie je úplne najzdravšie, no jadierka ako také, rozhodne nášmu zdraviu prospievajú. Nachádza sa v nich zinok, takže sme vďaka nim krajší. Ten prospeje vlasom, nechtom aj pokožke. Majú v sebe aj veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, selénu alebo železa, takže vzácne to zloženie… Odporúčané sú aj pánom, pretože pomôžu pri problémoch s prostatou. Ale aj pri žalúdočných ťažkostiach alebo srdcových chorobách. Rovnako aj jadierka sú bohaté na zdravé tuky, na selén aj jód. Ten potrebuje naša štítna žľaza aj nervy. Ak si ich dáte surové, doprajete si aj dávku tryptofánu, čiže zaženiete depresiu.

Na krásu aj olej

Obzvlášť zdravý je tiež tekvicový olej. Tmavozelený, lisovaný za studena, s orechovou vôňou. Do šalátov, do omáčok, na dochutenie… Znížite cholesterol a jedlo bude hneď inak chutiť. Alebo si ho ponatierajte na seba! Pri masáži. Prípadne len na tvár. Pomôže vám zbaviť sa ekzémov, skvelo hydratuje a ocenia ho aj vaše vlasy. Jednoducho, využitie skutočne široké.
Takže s chuťou do toho a tip na víkendovú polievku už hádam máte. Jasné, tekvicová! Ak nepoznáte recept na tekvicovú polievku odporúčame tento od nášho kuchára Stanleyho. Video recept – Jesenná tekvicová polievka