×
Your cart is empty.
Grilovací guru 3. časť Grilovanie ako umenie, ktorému sa dá naučiť
25. júla 2016 Patrik Boďo

Grilovací guru 3. časť Grilovanie ako umenie, ktorému sa dá naučiť

Posted in Blog

Grilovací guru 3. časť

Grilovanie ako umenie, ktorému sa dá naučiť

V prvej časti seriálu sme vás zaviedli do tajov pôvodu, vzniku i vývinu grilovania, v tej druhej sme vám zas ukázali, že aj grilovať sa dá zdravo. Stále sme vám však nepovedali to najdôležitejšie, ako ugrilovať potraviny tak, aby vám nielen chutili, ale aby sa vám, príbuzným aj priateľom, po nich zbiehali všetky slinky. Aby to neostalo len pri rečiach a peknom zovňajšku, je potrebné poznať pár fígľov.

Aby ste negrilovali prvý a poslednýkrát!

Grilovať sa dá rôznymi spôsobmi, to je pravda. Keď nás hlad už pomaly, ale iste premáha ako nikdy (ps: každý deň sme rovnako hladní), a narýchlo sa rozhodneme hodiť niečo na ražeň, pričom vieme, že to nikto iný okrem nás konzumovať nebude, je vcelku pochopiteľné, že to aj tak „negustovne“ bude vyzerať. O chuť nám v takomto prípade tiež moc nejde, že? Hlavne aby žalúdok dostal čo preto! V posledných rokoch však aj pod Tatrami nadobudlo obyčajné grilovanie slávnostnejší charakter a jeho radovánky si užívame s viac ako jedným členom. Aj preto by nám malo aspoň trochu záležať na tom, či sa niektorí z príbuzných a známych ešte niekedy u vás na dvore objavia, alebo sa tomu budú vyhýbať a pred návštevou si radšej kúpia croissant niekde na benzínovej pumpe.

Gril bez marinády ako salaš bez bryndze

Hneď na začiatok si treba pamätať jedno. Či už priateľova kočka drží diétu, či je švagor vegetarián, alebo je susedov pes alergický na marinády, stále bude pri grilovaní gro zohrávať mäso. Áno, je síce pravda, že ugrilovaná zelenina, syry, či šalát ako príloha, sú dokonalým spestrením, no stále je to iba doplnok, resp. prídavok k poriadnemu mäsisku! Toť vsjo, aj keď, ani pri mäse to nekončí. Rôzne zmesi korenia, marinád na potieranie i omáčok, sú totiž alfou a omegou grilovacieho úspechu. Dajú sa kúpiť už pripravené, ale oveľa zaujímavejšie je využiť fantáziu a spojiť ju s osvedčenými postupmi. Stačí vám olivový olej, bylinky, chilli, soľ, korenie a prípadne horčica, strúčiky cesnaku. Nie je totiž v grilovaní nič hodnejšie pýšenie sa, ako keď sa vás závistlivý sused opýta, kde ste kúpili marinádu, pričom vy viete, že ste ju vyrobili sami. Ale späť k príprave. Najsprávnejšie je posypať zmes na výrobok a potom ju jemne votrieť špičkami prstov. Mäso by sa malo v marináde lúhovať 24h. Ak grilujete neplánovane, nechajte ho uležať aspoň tri hodiny. Avšak pozor, marináda by mala byť jednoduchá, aby len podčiarkla chuť mäsa a pritom ju neprebila!

Záručný list na nebíčko v papuľke

Z marinádami úzko súvisí aj nepopulárne solenie. Treba si uvedomiť, že mnohé grilovacie zmesi i marinády už soľ obsahujú. Ak však aj napriek tomu je soľ žiadúca, sypte ju na mäso až pred podávaním na tanier. Tá totiž počas grilovania vyťahuje z mäsa šťavu a potom je suché. No a už keď sme pri tej šťavnatosti, najideálnejšie sa na grilovanie hodí bravčová krkovička s hrúbkou 1,5cm. Na gril je ideálna aj hovädzina s hrúbkou troch centimetrov. Dobre pripravená kuracina či rybie mäso vedia byť však tiež šťavnaté. Poďme ďalej. Mäso nikdy nedávajte na gril ihneď po vytiahnutí z chladničky! Počkajte 3 hodiny a keď bude mať izbovú teplotu, ideálne sa prepečie a marináda sa dokonale rozloží všade. Gril nesmie byť preplnený, aj keby na párty niekto umieral hladom. Mäso najskôr na chvíľu položte na stred, aby sa stiahlo a neopustilo šťavu, potom ho na miernom ohni dopečte na okraji grilu. Rošt potrite plátkom slaniny alebo olejom, aby sa mäso nepripieklo. Grilujte nad rozžeravenými uhlíkmi, nikdy nie nad priamym ohňom a zabráňte tiež kvapkaniu šťavy do ohňa. Samozrejme nezabúdajte na všetko ostatné okolo toho. Omáčky, prílohy, nápoje, pečivo, zelenina a šaláty, nezaručia pochvalu od hostí, no bez nich by grilovanie iste nebolo to pravé orechové.