×
Your cart is empty.
Grilovací guru 2. časť Nezdravému grilovaniu zamávajte!
18. júla 2016 Patrik Boďo

Grilovací guru 2. časť Nezdravému grilovaniu zamávajte!

Posted in Blog

Grilovací guru 2. časť

Nezdravému grilovaniu zamávajte!

Keď je vonku tak horúco, že aj psy jazyky vyvaľujú, neostáva nič iné, len sa ponoriť do domáceho bazéniku, alebo utekať niekde na kúpalisko či do najbližšieho potoka. Keď však aj slnečné lúče začnú pomaly zapadať, pričom si náš žalúdok žiada doplniť zásoby, na scénu by sme mali vytiahnuť domáci gril. No povedzte, čo si viete cez leto užiť viac (samozrejme okrem dovolenky pri mori), ako záhradnú gril-párty s najbližšími? Neraz sa vám však stalo, že keď ste pozvali na grilovačku priateľov, si na pečených maškrtách pochutnávala poväčšine len mužská časť „družiny?“ Tá ženská má totiž po prečítaní všetkých možných i nemožných článkov o životospráve medzi ústami a grilovaným mäsom stenu ako v Pošte pre teba. Niežeby to chlapom nejak extrémne vadilo (aspoň im ostane viac), no keďže chlapi chcú neustále pre svoje polovičky len to najlepšie, resp. by aspoň mali chcieť, aspoň raz za čas by sa tiež mali posnažiť grilovať o čosi zdravšie. Sizyfovská úloha? Kdeže!

Grilovanie nie je barbecue, barbecue nie je grilovanie

Vráťme sa ešte na chvíľku do minulosti a upresnime si jednu vec, ktorá sa nám do prvej časti seriálu o grilovaní už nezmestila. Veľmi často si totiž ľudia mýlia grilovanie s barbecue, čo by sa však žiadnemu grilovaciemu guru nemalo stávať! O aký rozdiel teda ide? Grilovanie je spôsob prípravy mäsa, hydiny, rýb, zeleniny či syrov pri veľmi vysokej teplote na krátky čas a na priamom ohni. Naproti tomu pri barbecue sa mäso pripravuje v podstate v dyme. Väčšinou sa tak pripravuje v podobe veľkých kusov. Neodmysliteľnou súčasťou barbecue sú tiež omáčky, ktoré však pri grilovaní nie sú povinnosťou.

Stekajúca šťava do ohňa je smŕŕŕť

Prejdime však konečne k veci. Mnohým sa môže zdať, že grilovačka a zdravie jednoducho nejde k sebe, ba dokonca, že sa tieto dva pojmy odpudzujú, ako magnety dvoch pólov. Nie je tomu tak! Keď viete ako na to, ani ugrilované dobroty nemusia byť nezdravou hrozbou. Samozrejme, asi každého najviac škrie pocit z prísunu nežiadúcich kalórií, ktoré grilované lahôdky obsahujú vo veľkom množstve. Vyhnúť sa tomuto neblahému účinku môžeme, ak je grilovanou potravinou taká, ktorá prirodzene neobsahuje veľa tuku, napr. chudé mäso, ryba, filety, syr, zelenina, ovocie a pod. Veľmi dôležité je aj zamedzenie odkvapkávania tuku do pahrebiska rôznymi pomôckami na grilovanie, akými sú hliníkové tácky, alobaly či rôzne fólie. Pri pečení miesto vidličky použite kliešte, aby z mäsa nevytekala šťava. Najzdravšie je grilovanie bez priameho ohňa a teda na elektrickom či plynovom grile s doskou z lávového kameňa, no tu sa zas stráca pravá chuť a nádych grilovaných pochúťok.

Olej, soľ out. Šalát, bylinky in

Kvalitné mäso nie je nutné nejak špeciálne „tuningovať“ a bez oleja bude samozrejme menej tučné. To je jasné ako facka! Ale keď už ho použijete do marinády alebo na potretie pred pečením, zopakujeme to ešte raz, nech sa vám to poriadne vryje do pamäti, dbajte na to, aby pri pečení z mäsa olej nekvapkal do ohňa. Dajte tiež pozor, aby ste mäso nepresolili. Vždy je lepšie použiť čerstvé bylinky, chilli, rascu a iné. Ak nepečiete a negrilujete každý deň, víkendové hody s delikatesami typu klobása či slanina nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. No keď úplne dbáte na zdravý životný štýl, potom by sa grilovanie nemalo zaobísť bez zeleniny a ovocia, či už grilovanej, alebo ako príloha v podobe šalátu. Lekári tiež varujú, že to, čo nám chutí najviac, a teda chrumkavé a pripálené kúsky, sú karcinogénne. Pozor na to! Základom však ostáva, že by sme si mali vyberať kvalitné a čerstvé ingrediencie. Ak sa budete držať týmto krokom, grilovanie si môžete plnými dúškami užiť kedykoľvek po ňom zatúžite.