×
Your cart is empty.
Máj je hlavne o láske, bozkoch a čerešni. Avšak, je aj o niečom inom!
3. mája 2016 Patrik Boďo

Máj je hlavne o láske, bozkoch a čerešni. Avšak, je aj o niečom inom!

Posted in Blog

Máj je hlavne o láske, bozkoch a čerešni. Avšak, je aj o niečom inom!

Fúú, konečne! Konečne je to za nami. Pýtate sa čo? No predsa Apríl. Mesiac, ktorý už po stáročia so sebou nesie prívlastok bláznovstva. No a ani tento rok nenechal svojej povesti nič dlžný. Jeden deň sme si lizkajúc prvú zmrzlinu vykračovali v krátkych tričkách, o tri dni nato sme drkotali zubami v zimušných bundách. Dokonca ani perinbabka, ktorá v posledných rokoch melie na Slovensku z posledného, nepovedala konečné zbohom. Ale tak čo už. Aj takýto u nás býva šialený apríl. A keď sme vydržali, odmena nás neminie. Odmena v podobe jedného z najkrajších mesiacov v roku!

Jar v plnom rozkvete!

I keď je mnoho vecí v tej prírode v poslednom čase akosi posunuté či prevrátené naruby, možno badať, že sa všetko prebúdza k životu. Kvitne zeleň a kvety, pričom záhrady i lúky sú posiate paletou najrôznejších farieb, čo je pastva pre naše oči. Na rozkvitnutých stromoch poletujú včely, ktorých je síce čím ďalej, tým menej, no bez nich by život na našej planéte existovať nemohol. Preto si ich treba vážiť a chrániť ich! Aj keď v súčasnosti je hranica teplôt výrazne posunutá, čoho následkom je skoršie prebúdzanie prírody, na čvirikajúci spev vtákov so všetkými symbolmi jari sa v mesiaci máj tešia azda všetci.

Kam sa pozrieš, tam je láska

K máju sa viaže aj množstvo významných tradícií. A i keď ľudové pranostiky bývajú neraz protirečivé, v prípade mája sa väčšina z nich zhoduje. „Keď sa v máji blýska, to si sedliak výska.“ Alebo, „studený máj, v stodole raj“. Takéto želania poľnohospodárov, ktorí pre kvalitnú úrodu potrebujú vlhkú pôdu, nás síce netešia, no pri pochutnávaní darov zeme na konci leta kvapkám dažďa ďakujeme. Ale dosť už pranostík, kvetov a úrody! Máj je predovšetkým mesiacom všetkých zamilovaných. Je to obdobie, kedy sa čoraz viac prebúdzajú sily prírody a aj my ľudia začíname viac túžiť po prítomnosti opačného pohlavia. Rozkvitnuté čerešne čakajú na prvomájové bozky zamilovaných párikov. Už naši prarodičia hovorili o silných účinkoch bozku v tento magický mesiac a práve pod čerešňou, ktorá symbolizuje pestrosť a plodnosť, oplýva pusa čarovnou mocou. No a komu sa ešte „len“ pošťastí zamilovať, na ďalší rok hor sa do lesa! Posledná aprílová noc totiž už tradične patrí stavaniu májov.

Pozor! Láska musí ísť cez žalúdok

No a už keď chlapci budú mať strom, väčšinou zo smreku alebo brezy, dozdobený rôznymi stužkami či mašľami postavený, odmena (okrem srdca svojej polovičky, samozrejme) v podobe prípitku či chutného jedla od rodiny svojej milej ich neminie. A keď sa predsa naplní scenár hladného žalúdka, zamilovaný párik si môže niečo vyskúšať ukuchtiť celkom sám. Veď predsa týčiaci sa máj symbolizuje to, že do roka a do dňa by mala byť dievčina súca na výdaj. A keďže máloktorý pár to v dnešnej dobe dodržuje, ostáva im aspoň viacej času na varenie chutných jedál. Využiť by na to mali tradičné ingrediencie tohto mesiaca, akými sú čerstvá májová bryndza, syry, prvé huby či zelenina, ktorej kráľovnou je špargľa. Okrem toho netreba zabúdať ani na reďkovky, jarnú cibuľku aj medvedí cesnak. A aby sme to mladým uľahčili, do pozornosti dávame pár jarných receptov, ktoré stoja za vyskúšanie. Začať môžete práve polievkou z medvedieho cesnaku či májovým demikátom, pokračovať hubovým rizotom alebo špaldovými haluškami s tvarohom či bryndzou, jarným šalátom so syrom fellada a nakladanou reďkovkou, no a ako dezert si dajte tvarohové tiramisu lásky. Zamilovanú chuť!