×
Your cart is empty.
Deň s jedným obrovským M!
8. mája 2016 Patrik Boďo

Deň s jedným obrovským M!

Posted in Blog

Deň s jedným obrovským M!

Hneď na začiatku skúste uhádnuť absurdnú otázku, ktorú sme si pre vás na tento deň pripravili. Hádajte: Vie o vás všetko. Na vaše prečiny a zlé skutky dokáže rýchlo zabudnúť. Keď máte neskutočne blbý deň, ona je tá prvá osoba, s ktorou sa o tom chcete pobaviť. Za každých okolností idú vaše priority pred tie jej. Nech sa jej spýtate na čokoľvek, vždy bude mať nachystanú užitočnú radu. Ale dosť bolo indícií! Určite už pri prvej vás totiž napadla len jediná špecifická osoba na tomto svete. Matka!

Aj keby na vaše narodeniny zabudol celý svet, ona si vždy spomenie

Každému jednému z nás podarovala naša mama život. Následne nás dennodenne vychovávala, starala sa o nás, snažila sa nás naučiť všetko dôležité, čo jej zas precíznou výchovou vštepovala naša babička. Matka nesie po celú svoju existenciu veľmi ťažký údel a kvôli tomu býva v určitých fázach života milovaná a uctievaná ako bohyňa, v iných zas odsudzovaná či nepochopená. Treba si však uvedomiť, že to my sme stále tí, ktorí odmalička pili matkino mlieko a v obdobiach vzdoru dokonca krv! A aj napriek tomu by kedykoľvek dali za nás naše mami ruky do ohňa.

Či ste batoľa, puberťák alebo dospelák, stále sa na ňu môžete obrátiť

No a aj preto keď existuje nejaký skutočný medzinárodný sviatok, ktorý v sebe ukrýva patričný význam pre celú spoločnosť a ktorý odzrkadľuje nenahraditeľnosť našich mám, je ním bezpochyby Deň matiek! Už v starovekom Grécku dokonca vzdávali poctu ženám, konkrétne darkyniam života. Aj neskôr sa však sviatok matiek uznával v Anglicku, kde sa slávila tzv. Materská nedeľa. Myšlienka, aby sa tento deň oslavoval medzinárodne a predovšetkým pravidelne, vznikla až neskôr, v 20. storočí. Udialo sa tak na počesť Anny Reevers Jarvisové, ktorá celý život krvopotne bojovala za práva matiek. Jej prosby boli konečne vypočuté prezidentom USA Woodrowom Wilsonom, ktorý zaviedol vôbec prvú oslavu dňa Matiek, konajúcu sa druhý týždeň v mesiaci všetkých zamilovaných.

Zaslúži si to najdrahšie, a síce obyčajný čas!

Od tejto doby populácia vo viac ako 46 krajinách slávi Deň matiek s radosťou a oddanosťou. Hoci sa oslavy konajú po celom svete v rôznom čase, rovnaké sú hlavne pocity a zanietenosť. Ani u nás to nemôže byť inak, pričom na znak úcty mami obdarúvame pozdravmi, kvetinami či drobnými darčekmi. Zaplaviť by sme ich však okrem darov mali svojou pozornosťou, ktorú každá mama ocení najviac. No a keďže sviatok tento rok pripadá na nedeľu, využiť to môžeme dvojnásobne. Práve siedmi deň v týždni je totiž dňom, kedy zvyknú slovenské gazdinky a maminky tráviť veľa času v kuchyni varením chutných jedál či pečením rôznych koláčov. Každá mama najviac potrebuje počuť, že ju máte naozaj radi a že si vážite, čo pre vás robí. I keď si túto maličkosť zaslúži vypočuť 365 dní v roku, čo však pravdepodobne nepočuje, aspoň dnes jej to nezabudnite povedať. No a keď už patríte medzi tých hanblivých, pomôžte jej predsa v tej kuchyni. Aj tento počin „bez slov“ bude totiž dostatočným pohladením jej srdca.