×
Your cart is empty.
Malé maliny… Liečia a pomáhajú
23. augusta 2015 Wordbajan Wordpress

Malé maliny… Liečia a pomáhajú

Posted in Blog

Malé maliny… Liečia a pomáhajú

Toto šťavnaté ovocie má dostatok vitamínu C. Takže posilňuje imunitu, chráni nás pred vírusmi… Obsahuje silné antioxidanty, čiže je prevenciou aj pred vážnejšími chorobami, ako napríklad rakovinou. Viac ich majú tie tmavšie kusy. Vďaka antioxidantom zaberajú aj pri horúčkach. Vitamín A chráni oči a zabraňuje šeroslepote. Maliny pomáhajú aj pri krvotvorbe. Majú komplex vitamínov B a dostatok fosforu či železa. Tie sa starajú aj o správnu funkciu nervov alebo srdca. Lekári ich už v dávnych časoch odporúčali napríklad pri problémoch s trávením. Triesloviny vyčistia črevá a odvádzajú všetko nepotrebné z tela von.

Aj pre krásu a zdravie nežného pohlavia

Rovnako tak maliny posilnia aj naše vlasy, nechty a zdravú kožu. Je to práve biotín, ktorý nám pomôže k hustejším a lesklým vlasom a pružnosti pleti. Nápomocné sú pri odbúravaní cholesterolu alebo pri znižovaní vysokého krvného tlaku. No, pozor, zaujať môže aj správa o tom, že maliny zlepšujú potenciu. Na mužské, ale aj ženské libido v dobrom slova zmysle vplýva zinok v zrniečkach. Takže, nevypľúvať!

A ak potom následne nastane tehotenstvo, maliny urobia dobrú službu aj budúcim mamičkám. Znižujú ranné nevoľnosti a v poslednom trimestri zase obmedzujú zbytočné krvácanie počas pôrodu, skrátia čas pôrodných bolestí alebo pôrodu vôbec. Ako sme už povedali, hotový zázrak! Vo všeobecnosti maliny ženy ocenia, lebo pomáhajú aj pri bolestivých cykloch alebo starej známej migréne.

Chudnite aj s malinami

A ženy, no predpokladáme, že aj mužov, poteší aj ďalšia dobrá vlastnosť malín. Pomáhajú pri chudnutí. Dodajú energiu, takže trošku aj zasýtia, na desiatu ideálne, urýchlia metabolizmus, trávenie, zlepšia vylučovanie. Čo viac treba dodať? Snáď len začať cvičiť… a pôjde to! 🙂

Detičkám pre zdravie aj ako maškrta

Maliny pomáhajú aj detičkám. Okrem toho, že im väčšinou chutia, zmierňujú niektoré detské choroby, zápaly močového mechúra alebo vysoké teploty. Sú výborné aj pri bolestiach hrdla, no v tomto prípade ich nestačí jesť. Zaberá ich zmiešanie s octom a používanie vo forme kloktadla. Výluh z listov sa zase kloktá pri zápaloch ústnej dutiny. Skrátka, využití majú nespočetne veľa.

Ak si v rámci sezóny nakúpite maliny čerstvé, tak ich doma treba rýchlo skonzumovať. Rýchlo sa kazia a to aj v chladničke. Pripraviť si z nich môžete aj vynikajúci a zdravý smoothie, stačí ich rozmixovať s tvarohom a pridať ovocnú šťavu. Alebo s kefírom. Tým zdravie celého nápoja ešte povýšite na druhú!

A ak sa vám už maliny v „živej“ čerstvej podobe nedostanú, doprajte si aspoň malinový dezert. Mliečnu krupicu s malinami vám už Melina namiešala a pripravila. Stačí otvoriť a ponúknuť ktorémukoľvek členovi rodiny. Krupicovú kašu má rád, predsa, každý.