×
Your cart is empty.
Čo podporí trávenie, osvieži dych aj vyplaví toxíny? No predsa uhorka!
19. augusta 2015 Wordbajan Wordpress

Čo podporí trávenie, osvieži dych aj vyplaví toxíny? No predsa uhorka!

Posted in Blog

Čo podporí trávenie, osvieži dych aj vyplaví toxíny? No predsa uhorka!

Uhorka obsahuje až 95% vody, takže dokonale hydratuje. A ak ste počas dňa málo pili, doplníte ňou aj tekutiny. Má chladivý účinok a len minimum kalórií. Obsahuje vitamíny A aj tie zo skupiny B alebo Céčko, čiže posilní aj imunitu. Pomáha aj obličkám, vyplaví z tela toxíny. A známa je aj v boji proti nepríjemnému pachu z úst. Uhorka vám ho, skrátka, zaženie a ako bonus pozabíja baktérie, ktoré ho spôsobujú. Šťava z uhorky zase zaberie na zapálené alebo bolestivé ďasná.

Pre tých, čo stresujú a majú nervy

Má v sebe dostatok antioxidantov, chráni teda naše bunky a obsahuje aj látky, ktoré sú nápomocné pri prevencii rakoviny. Uhorka prospieva aj fungovaniu mozgu, zlepšuje pamäť, chráni nervové bunky, bojuje proti stresu. Teda tak, ako väčšina druhov zeleniny, aj uhorka tak akosi komplexne pomáha nášmu organizmu k tomu, aby bol zdravý.

Okrem veľkého množstva vody je to tiež vláknina, vďaka ktorej si vylepšíme a urýchlime trávenie. Je bohatá aj na draslík, čo oceníme pri udržiavaní rovnováhy vody v tele. Vďaka uhorke môže prestať páliť záha a vyrovná sa vám krvný tlak. Šetrí vám tak aj vaše srdce. Dobrú robotu urobí uhorka aj pri artritíde, teda ak máte boľavé kĺby alebo pri dne, znižuje totiž hladinu kyseliny močovej.

Krásni vďaka uhorke

Uhorka je asi najznámejšia zelenina, ktorú si prikladáme od nepamäti aj na tvár. A nerobí sa to len tak, pre nič za nič. Za tie roky rokúce je to osvedčený pomocník pri opuchnutých očiach po prehýrenej alebo preplakanej noci. Ale zaberá nielen na očné okolie, ale celkovo na našu pleť. Tým, že obsahuje naozaj veľa vody, odovzdá ju pokožke, navyše dokáže schladiť opuchnuté miesta. Okrem toho je bohatým zdrojom enzýmov, takže pomáha v boji proti vráskam. Má sťahujúce aj čistiace účinky. Môžete si ju prikladať samostatne nakrájanú alebo aj rozmixovanú, ako masku. V tomto prípade sa môže zmiešať aj s jogurtom. Krúžky uhorky pomôžu tiež pokožke spálenej od slnka.

Mať uhorku doma v chladničke pravidelne teda rozhodne nie je na škodu. Čo nezjete, naukladáte na pleť. Uhorky sú výborné aj sólo, no často ich zmiešame s inými druhmi zeleniny alebo poukladáme na okraj taniera ako oblohu. Skúste si na ňu však spomenúť aj pri bežných raňajkách. K pečivu s plátkami syru alebo na desiatu s k obyčajnému cottage cheese od Meliny… Lebo ako vidíte, obyčajná a predsa taká účinná… Uhorka. Dobrú chuť!