×
Your cart is empty.
Masť sa vracia na scénu!
3. júna 2015 Wordbajan Wordpress

Masť sa vracia na scénu!

Posted in Blog

Masť sa vracia na scénu!

Strava kedysi a dnes

Kedysi naši rodičia alebo prarodičia tuky v strave veľmi neriešili. Nemali dôvod a ani ich nikto tukmi nestrašil. Obézni neboli, pracovali od svitu do mrku fyzicky, najčastejšie na poli, všade chodili pešo alebo na bicykli. My dnes máme iný životný štýl. Doba sa zmenila. Nehýbeme sa, vozíme sa v autách, celé dni vysedávame za počítačmi… Preto sa musel náš jedálniček zmeniť, no aj napriek tomu sa bravčová masť dostáva znova do popredia a do povedomia ľudu.

Nie je tuk ako tuk

Dnes je veru ťažké zorientovať sa, čo je zdravé, čo nezdravé, čo lepšie a čo by sme jesť určite nemali… Názory sa rôznia, no našťastie, výskumníci skúmajú, odborníci študujú a tak sa zistilo, že bravčová masť nebude také čisté zlo. Má svoje benefity a nie je postrachom, ako sa tvrdilo pred niekoľkými rokmi. Vtedy začala byť zatracovaná z dôvodu, že sa z nej priberá, že je to samý tuk a podobne. Nie je tomu však celkom tak. Vo veľkom masť nahradili rastlinné oleje, no ak sa v nich nevyznáte a nepoužívate ich správne, možno si škodíte viac, než si myslíte. Každý druh oleja je totiž vhodný na niečo iné a iba na určitý spôsob využitia. Niektoré nie sú vôbec vhodné na vyprážanie, lebo nie sú tepelne stabilné a pri vysokých teplotách v nich vznikajú karcinogénne látky. To isté sa stáva pri opakovanom preprážaní.

Naopak, bravčová masť vydrží. Obsahuje síce nasýtené mastné kyseliny, čo však v tomto prípade vôbec nie je na škodu. Jej hlavnou súčasťou je kyselina olejová a kyselina linolová. Masť nemení svoju štruktúru, či kvalitu, len tak ľahko neoxiduje a zvládne naozaj aj vysoké teploty bez toho, aby v nej vznikali škodlivé látky. Panenský olivový olej je, pochopiteľne, mega zdravý, o tom potom, no najmä do studenej kuchyne. Na šaláty a tak. Nie je proste určený na všetko. Vysoké teploty neznáša a tak sa zo zdravého ľahko stane nezdravý, plný karcinogénov.

Tuky sú pre nás nenahraditeľné

Tuky, ako také, sú mimoriadne dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu. Jasné, odtiaľ – potiaľ… Keď celé dni sedíme, musíme mať striedmosť, ale nezabúdajme, že tuky sú zdrojom energie a to nielen tej našej všeobecne, ale dodávajú energiu aj bunkám či stavebným látkam. Kto maže, ten jede, no nie? Dôležité je správne si vybrať a správne ich používať. Masť aj olej na to, na čo sú vhodné.

Bravčová masť je na vyprážanie to pravé

Takže, ak už chcete vyprážať, radšej na masti ako na olivovom oleji. Toho je škoda. Masť je vhodnejšou alternatívou, nedodáte si do tepelne upraveného jedla rakovinotvorné látky. Prosto masť sa neprepáli, to vedeli už aj tie naše staré mamy. A ozaj, pokiaľ ide o cholesterol, konzumácia masti nemá so zvyšovaním toho nášho cholesterolu nič spoločné. Vedci zistili, že cholesterol v živočíšnych produktoch nemá taký vplyv na cholesterol v krvi, ako sa predpokladalo. Ovplyvňujú sa len veľmi málo.
Ak teda niekedy dostanete chuť na chlebík s masťou a zeleninou, bez výčitiek si ho dajte. Melina dodá kvalitnú bravčovú masť, ktorú môžete potom použiť aj do varenia alebo si prikúpte masť ochutenú oškvarkami a cibuľou. Natrieť a je to! Aby sme neboli „nemastní, neslaní..“ Čo poviete, nie je načase sa aj v dnešnej dobe vrátiť k našej typickej, slovenskej kuchyni?