×
Your cart is empty.
Najzdravšiu kávu varia včely!
18. mája 2016 Patrik Boďo

Najzdravšiu kávu varia včely!

Posted in Blog

Najzdravšiu kávu varia včely!

Nepijete kávu? OK, chápeme to, no nejak pravdupovediac ani nezávidíme a hneď vám aj odporúčame stlačiť červené X napravo hore, resp. šípku späť v ľavom hornom rohu. My každodenní „pijaci“ kafíčka a „feťáci“ jej vábivej arómy sme síce nedostali do vienka odolnosť nepodľahnúť jej chuti s prísunom nepretržitej energie, no nejak toho neľutujeme. Prečo? Pretože kávu jednoducho milujeme. Nič viac, nič menej. No a tento článok je presne pre tých, ktorí sú na nej priam závislí. Závislí tak, že si ju doprajú 3 až 4-krát denne. Avšak, keďže si ju aj väčšina osladzuje klasickým cukrom, škrie len myšlienka z veľkého prísunu kalórií (v tom lepšom slova zmysle) či z narastajúceho brušného „svalu“ (v tom horšom). Možno aj niekto z vás práve pri čítaní týchto riadkov popíja kávičku, v ktorej sú už biele či hnedé zrnká cukru šťastne roztopené. Vychutnajte si ju, je totiž vašou poslednou!

Kávu si osladím o trochu víc…

Áno Božský Kája, ale jedine tak medom! Vyskúšali ste niekedy miesto kociek cukru, ktoré jednak milujeme, no zároveň preklíname, dať do kávy zlatistý med? Keď nie, teraz sa vás so smutným úškrnom na tvári opýtame, prečo tak zle činíte?! Je síce pravda, že med je podstatne drahší ako obyčajný cukor, avšak nepochopíme nikdy tých, ktorým doma med stojí v sklíčku ako je rok dlhý a aj tak ho použijú len málokde. No a čo sa týka sladenia si týmto zázrakom kávu, ide dokonca o nemysliteľný počin. Je ešte totiž viacero takých, ktorým príde sladenie kávy medom prinajmenšom čudné či netradičné. Mnohí to aj preto nikdy doteraz nevyskúšali. Skúste sa však premôcť a prstami sa ihneď klepnete po čele, o čo ste doteraz prichádzali.

Najchutnejší energy drink pod slnkom!

Nemusíte sa vôbec obávať toho, že keď si dáte do kávy med, od základov sa zmení jej chuť. Tá len naopak nadobudne nádych medovej arómy, ktorá horkú kávu dokonale zjemní a predovšetkým osladí. No a ešte keď hodíte do šálky malú kocku masla, ktorú posypete škoricou, tak… (toto nepotrebuje komentár). Samozrejme je pravda, že tá najzdravšia káva by sa mala piť bez sladidiel, mlieka či nedajbože šľahačky, no keď sme si už raz na tento rituál zvykli, len ťažko ho budeme meniť. Skrátka, už od detstva väčšina z nás (česť výnimkám) vlastne nepozná nesladený nápoj. Nepriateľom číslo jeden je samozrejme obyčajný biely cukor. Ten predstavuje v podstate čistú energiu, pričom nášmu telu nedodáva žiadne živiny. S medom je to však už o niečom inom.

Pre športovcov i psychicky unavených

To, že vysoký obsah antioxidantov so silou kofeínu zvyšuje bdelosť, pozornosť, fyzickú i psychickú výkonnosť, je už dávno omieľanou básničkou. Avšak je vedecky dokázané, že spojenie kávy s medom má na našu psychiku ešte blahodarnejšie účinky, aspoň čo sa týka osvieženia tela a upokojovania nervov. Cukry vytvorené včelami vie naše telo totiž takmer všetky plne využiť. V mede sú ako jednoduché (glukóza, fruktóza), tak aj zložité cukry (sacharóza). Jednoduché idú do krvi okamžite cez žalúdočnú stenu, naproti tomu zložité cukry potrebujú pre spracovanie pečeň. Z toho vyplýva, že med je veľmi prínosný pre športovcov, ako z pohľadu okamžitého dodanie energie tak aj vďaka jeho funkcii pri regenerácii po výkone. Nezabúdajte ale zamiešať med do kávy, až keď nebude úplne vrelá, inak výživné látky zabijete. Takže ak sa nechcete vzdať svojho zvyku, pri ktorom si do šálky sypete kryštáliky cukru a pomaly miešate, siahnite radšej po tom prírodnom. Možno si na túto zmenu budete musieť zvyknúť, no určite to stojí za to.