×
Your cart is empty.
Vápnik a jeho význam pre ľudský organizmus
1. decembra 2015 Wordbajan Wordpress

Vápnik a jeho význam pre ľudský organizmus

Posted in Blog

Vápnik a jeho význam pre ľudský organizmus

Asi nikto z nás sa počas dospievania nevyhol nabádaniu našich rodičov k pitiu mlieka či jedeniu syrov. To, že sme si každé ráno našli pohár kakaa na kuchynskom stole, nemalo len svoje odôvodnenie v zasýtení a sladkej chuti. Naše mami veľmi dobre vedeli, že keď chceme mať zdravé a pevné kosti, musia si privstať a pripraviť dostatočne výživné, mliečne raňajky. V nich sa totiž z pomedzi všetkých potravín nachádza najväčšie množstvo vápnika, ktorý je pre všetky tvrdé časti nášho tela nenahraditeľný.

Prečo je vápnik dôležitý?

Vápnik je pre človeka základnou živinou už od chvíle, kedy sa po prvý raz objaví v maminom bruchu. Ide o najrozšírenejší minerál v našom tele. Kosti a zuby sú z 99% obsiahnuté vápnikom, zvyšné 1% nájdeme v telesných tkanivách a tekutinách. Ako minerálny prvok je okrem výskytu v kostiach a zuboch súčasťou membrány buniek tela a ovplyvňuje mnohé metabolické procesy. Je nevyhnutný pre mnohé dôležité deje v organizme ako prácu srdca, činnosť nervov a svalov, či zrážanie krvi. Dostatočný prívod vápnika znižuje riziko zhubných nádorov hrubého čreva a vysokého krvného tlaku.

V tehotenstve sa ním prejedajte!

Vápnik je nevyhnutný pre správnu stavbu kostry rastúceho plodu, pričom jeho potreba s pokročilým tehotenstvom pochopiteľne stúpa. Mnoho overených štúdií potvrdzuje, aký je dôležitý stav kostí už pred tehotenstvom. V počiatočných štádiách tehotenstva je vápnik odoberaný z matkiných zásob, ktoré sú v jej kostiach. Ženy by preto už pred otehotnením mali dbať na jeho dostatočný príjem, aby sa zvýšená potreba vápnika v tele nijak neodzrkadlila na zhoršenom zdravotnom stave. Ďalej znižuje vysoký tlak a poskytuje úľavu od kŕčov dolných končatín, ktoré sa môžu v tehotenstve objaviť.

Absencia spôsobuje fatálne následky

Nedostatok vápnika sa prejavuje odvápnením kostí, čo spôsobuje osteoporózu, ale napríklad aj zubnými kazmi, paradentózou, môžu sa tiež objaviť problémy s trávením, nervozita a poruchy nervovej sústavy či bolestivé kŕče v končatinách. Alkohol, cukor, biela múka, kola, rovnako ako fajčenie, významne znižuje správnu funkciu vápnika. K týmto faktorom sa radí aj káva, no treba dodať, že dve šálky kávy denne by nijak nemali vápniku uškodiť. Pre správne využitie vápnika je dôležitá prítomnosť aj ďalších prvkov, najmä horčíka a vitamínu D, ktoré napomáhajú vápnik ukladať do kostí.

Vápnik sa nenachádza iba v mlieku

Odporúčaná denná dávka vápnika je 800 až 1000 mg denne, u starších a tehotných žien dokonca od 1200 do 1500 mg denne. Mlieko a mliečne výrobky sú jeho hlavným výživovým zdrojom. Okrem toho sa vápnik vo veľkej miere nachádza v pitnej voda či brokolici. V menšej miere je zastúpený tiež vo vajciach, sezamových semienkach, sóji, orechoch, rybách, ovsených vločkách, ovocí, zelenine či maku. Treba si uvedomiť, že využiteľnosť vápnika z mliečnych zdrojov je vyššia ako z rastlinných. Doprajte tak vašim kostiam a zubom pravidelný prísun kvalitného vápnika pomocou mliečnych produktov a iste neoľutujete.