×
Your cart is empty.
Poznáte bobaľky? Mali by ste!
8. decembra 2016 Patrik Boďo

Poznáte bobaľky? Mali by ste!

Posted in Blog
Aj západniari si dokážu pripraviť bobaľky

Poznáte bobaľky? Mali by ste!

Najkrajšie obdobie cez rok, obdobie Vianoc, síce ľudia vo veľkom oslavujú na celom svete, no každý národ, región či každá rodina má svoje odlišné tradície. Príznačné zvyky sú hlavne premietnuté na štedrovečernom stole, kde to počas večere hýri maškrtami od výmyslu sveta. V mnohých rodinách na ňom nesmú chýbať bobaľky, ktoré majú na Vianoce špecifický význam. Aký?

Čo to vlastne je?

Bobáľka, pupák, opekanec. Ide o malú guľôčku z kysnutého cesta. Aspoň takto vám to stručne  vysvetlí najznámejšia slobodná encyklopédia, Wikipédia. No, moc toho o tradičnej vianočnej maškrte mnohých rodín nevie. Možno preto, že táto sladká delikatesa je neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu predovšetkým na východe Slovenska. I preto západný svet o bobaľkách toho moc nevie, čo je škoda. Ich škoda. Prečo?

Aj západniari si dokážu pripraviť bobaľky

Recept na opekance je súčasťou tradičný tajomstiev kuchyne severného Spiša. Odpradávna sa piekli z chlebového cesta v peci v tvare dlhších šúľkov alebo v tvare menších paličiek. Z pripraveného chlebového cesta sa najprv odkroja kúsky vo veľkosti orecha, tie sa následne upečú v peci. Tesne pred jedením sa obaria vodou alebo mliekom, aby zmäkli, posypú sa pomletým makom či cukrom a osladia roztopeným medom, hrozienkami alebo cukrovou vodou. Proste „zabitá“ kombinácia pre všetky vianočné, a teda mlstné jazýčky. A kto má už sladkého plné zuby, resp. tukové vankúše, bobaľky sa môžu robiť aj na slano s kyslou kapustou, bryndzou i tvarohom.

Jedia sa zo spoločnej misy…

…aby rodina spolu držala aj budúci rok. K opekancom sa totiž viaže veľa magických úkonov. V niektorých oblastiach stredného Slovenska ľudia veria, že úrodnosť ovocných stromov sa zvýši, ak ho potrú prvým odrezaným kúskom cesta na opekance. Inde, podľa ľudovej viery, mala konzumácia bobaľkov počas vianočnej večere zabezpečiť hojnú úrodu obilia v nasledujúcom roku. Mak zasa v ľudovej tradícii symbolizuje hojnosť. Zaželať niekomu „peňazí ako maku“, znamená zaželať mu bohatstvo. Preto sú pupáčiky na vianočnom stole také dôležité, rodine totiž majú zabezpečiť prosperitu. A tú by sme brali všetci, že? Tak nech aj vám sa tento rok makové bobaľky zakotúľajú na štedrovečerný stôl. Dobrú a hlavne bohatú chuť!