×
Your cart is empty.
Kapra ste sa prejedli? Vyskúšajte žabie stehienka!
12. decembra 2016 Patrik Boďo

Kapra ste sa prejedli? Vyskúšajte žabie stehienka!

Posted in Blog
Strom, drzewo, tree, baum, árbol, fa...

Kapra ste sa prejedli? Vyskúšajte žabie stehienka!

Vianoce sa zvyknú sláviť v hocijakom kúte tohto sveta. Každá krajina má ale tie svoje tradičné zvyky, ktoré sa od našich líšia či už to menej alebo diametrálne. Darčeky tak nie sú podarovávané v jednotný deň rovnakou postavou, nie všade sa dajú nájsť pod stromčekom, pričom ani podávané menu nevyzerá na štedrovečerných stoloch rovnako. Aj preto sme pripravili prehľad, ako prebiehajú vianočné sviatky v cudzine.

Iný kraj, iný mrav

Celé náhlenie a zhon začína pred Vianocami a zvyčajne končia tesne pred ich začiatkom. Často to ale pokračuje ešte aj na štedrí deň. Takáto vec v posledných rokoch nie je ničím neobvyklým. Predvianočné šialenstvo ale možno pozorovať všade vo svete, nielen u nás. Týmto sa sviatky od iných kultúr naozaj nelíšia. Rovnakým znakom podľa kresťanstva je tiež narodenia Ježiša Krista. I keď mnoho sa odvíja práve od toho, oslavy sa líšia. Zvyky tak majú v rôznych kultúrach iné špecifiká, ktoré sviatkom pridávajú punc originality a jedinečnej atmosféry. Pozrime sa teda do sveta, do miest, ktoré sú pre nás viac či menej vzdialená až exotické.

Strom, drzewo, tree, baum, árbol, fa…

Začnime azda tým najrozšírenejším zvykom, vianočným stromčekom. Ten sa vo svete rozšíril ako lavína. V takej Brazílii zdobia ihličnany, hoci väčšinou umelé, len tí zámožnejší aj pravé. Platí tu, že čím farebnejší, tým krajší. Argentínčania si zas vystačia s pôvodnými, vždyzelenými stromami, ktoré decentne ozdobia, pričom niekedy na ne poukladajú chumáčiky bavlny, pripomínajúce sneh. V Mexiku, kde vianočné oslavy patria k najveselším, sa zháňaním stromčekov neobťažujú. Darčeky vložia do veľkého hlineného džbánu a majú pokoj.

V Európe sú vianočné stromčeky klasikou, ale napríklad také nórske by vás zaručene prekvapili. Nóri milujú svoju zem, ctia si svoju vlasť, sú na seba hrdí, čo dávajú najavo vlajkou, ktorá na stožiari stojí pomaly u každého domčeku, a dôvodom k jej vyveseniu nemusí byť len štátny sviatok, ale napríklad aj dedove narodeniny. A tak i stromčeky zdobia vianočné reťaze z malých vlajočiek.

Aj ženy vedia padať komínom!

Santa Clausa, ktorý príde na saniach poháňaných sobmi, vlezie do domu komínom a nadeľuje darčeky do pripravených pančúch, poznáme predovšetkým z amerických filmov. V takej Argentíne darčeky nadeľuje tajomný Magio, a to do topánočiek, ktoré mu deti predom pripravia. Pred dom potom položí trochu sena a vedro s vodou, aby sa jeho koník posilnil pred púťou do Betlehema za Ježiškom. Vo Fínsku roznáša darčeky Ukko, ktorému pomáhajú piadimužíci s pláštenkami lemovanými kožušinkou. Dánom darčeky odovzdáva Vianočné posol, na ich príprave si veľmi zakladajú.

Poďme ale trochu nižšie od Vikingov. V Estónsku darčeky rozdáva Vianočný dedo, ale aby niečo dostali, musia zaspievať, zatancovať alebo povedať básničku. Podobná postava, Otec Vianoc, rozdáva darčeky zas Francúzom. V Chorvátsku podľa starého zvyku dávajú na Štedrý deň mládenci svojim vyvoleným ozdobené jablká. Možno pre vás bude prekvapením, že v Taliansku neroznáša darčeky Ježiško, ani žiadna iná mužská postava, ale je to žena veľmi dobrého srdca, ktorá má nesmierne pochopenie pre ľudské slabosti. Jej meno je Befana a nerada sa ponáhľa, čo má za následok, že za deťmi na Sicílii dorazí s darčekmi až 7. januára.

Niekde to istí reštaurácia, inde ľadové šaláty

Ak je pre vás tradičný kapor s množstvom malých kostičiek skôr utrpením než slasťou, inšpirujte sa v krajinách, kde ani nevedia, ako kapor chutí. Angličania sú povestní svojim nenahraditeľným pudingom, pričom v takej Amerike či Brazílii je klasikou moriak. V Argentíne pripravujú hydinovú pečienku z páva, ktorého perie zdobí aj sviatočný stôl. Menu v Austrálii tvoria skôr studené šaláty či torty, Francúzi zas plnia moriaka hľuzovkovou plnkou, nechýbajú samozrejme ustrice, slimáky, žabie stehienka, ktoré zapíjajú víno. Štedrú večeru nejak extrémne neriešia Belgičania, ktorí si pokojne zájdu do reštaurácie. V Bulharsku sa obyčajne uspokoja s bravčovým mäsom a strukovinami, v Chorvátsku dávajú na stôl slamu, časť tiež na zem, kam si na ňu po večeri sadajú a rozprávajú sa.

Niet na tatranský stromček so salónkami

Tak čo, vymenili by ste si najkrajšie dni v období cez rok s takými Mexičanmi, Argentínčanmi, Austrálčanmi či Belgičanmi? U nás v Meline si myslíme, že by vám dobrá nálada v cudzine dlho nevydržala. Niet totiž na také sviatky, na ktoré sme zvyknutí odmalička. Ako zažiť tradičné Vianoce tak, ako sa patrí, sa zas môžeš dozvedieť v článku SEM! Zatiaľ sa majte pekne a začnite sa na naše pravé Vianoce konečne trochu tešiť.