×
Your cart is empty.
Poznáte tradičný taliansky letný syr?
13. augusta 2015 Wordbajan Wordpress

Poznáte tradičný taliansky letný syr?

Posted in Blog

Poznáte tradičný taliansky letný syr?

U nás je známa možno niekoľko desiatok rokov, no tam je to tradičný pokrm už od stredoveku. Pôvodne sa vyrábal z byvolieho mlieka, pretože to bolo vtedy najrozšírenejšie a Taliani v Kampánii ju z tohto mlieka, podľa tradičného receptu, vyrábajú aj dnes. Ide o najtypickejšiu a najdrahšiu mozzarellu vôbec. Tá dostala aj ochrannú známku a vyrábať ju možno podľa originálnej receptúry len vo vymedzenom geografickom regióne.
No mozzarela má aj svoje obmeny a v iných krajinách sa zhotovuje z mlieka kravského. A chutí výborne! Obľúbená je po celom svete a patrí k letu podobne ako vychladené ružové víno. Je to totiž čerstvá a osviežujúca pochúťka.

Aká je typická mozzarella?

Mozzarella sa tvaruje do bochníčkov, gulôčok alebo oválnych loptičiek. Ako len chcete. Poznáte ju podľa snehobielej farby a lesklej, tenkej kôrky na povrchu. Syr je pružný, poddajný a dobre sa krája. Má nízky obsah tuku, oceníte pri chudnutí…

Najčastejšie na studeno

Hodí sa do studenej kuchyne, do šalátov, cestovín, na chlieb, ale aj na varenie. Taliani ju dokonca aj vyprážajú. Často ju nájdeme na pizzi, no najznámejšia je jej kombinácia s rajčinami. V šalátoch alebo len tak, na raňajky. Posypaná bazalkou alebo pestom z bazalky. S olivami alebo aspoň pokvapkaná olivovým olejom. Skrátka, typická talianska chuť.

Mozzare inak znamená krájať. A mozzarella musí pri krájaní zostať gumová, no zároveň pružná. Keď ju stlačíte, vyteká z nej mlieko. Určite by nemala byť tvrdá a zjesť ju treba čo najskôr, v čerstvom stave.

Kúpiť Mozzarellu si ju môžete aj vo veľkom, 500 gramovom balení od Meliny a urobiť si doma taliansku večeru. Nezabudnite na bylinky či víno a o pekný večer máte postarané!