×
Your cart is empty.
Prečo a ako zažiť jeseň netradične?
7. novembra 2016 Patrik Boďo

Prečo a ako zažiť jeseň netradične?

Posted in Blog
Omieľaným znakom jesene je samozrejme odlet vtákov do teplých krajín, kde počas zimy vyvaľujú šunky. Viete však, aký vie byť ich najdlhší let?

Prečo a ako zažiť jeseň netradične?

Jeseň má v sebe čosi posvätné. Snáď je to tá pokora, s ktorou sa príroda odovzdáva zime. Lesy sa sfarbili do krásnych jesenných farieb. Aj energia okolo nás je akási iná. Všade je cítiť pokoj a hlbokú nostalgiu. Jeseň je tiež doba, kedy väčšina vtákov odlieta na dovolenku, dni sa krátia, príroda sa chystá na zimný spánok. Blá, blá, blá… Túto básničku o jeseni vieme naspamäť aj o polnoci. Čo tak sa konečne zamyslieť o tomto ročnom období aj z iného uhla pohľadu?

Nie je to len o kačacích hodoch!

Minulý pondelok sme vám v článku „Ako pošliapať depresívnu jeseň“ obšírnejšie načrtli, prečo je jeseň tým najkontroverznejším obdobím cez rok. Dozvedeli ste sa, prečo sa dá toto obdobie nenávidieť, no zároveň tak milovať. Avšak keď sa na to pozrieme z globálu, nič prelomové ste sa ani nedozvedeli, že? Už dávno je totiž známe, že jeseň ponúka pekné farby v prírode, sezónne jedlá či gaštany na  stromoch alebo uletené šarkany v nebi. Preto sa vám Melina rozhodla napísať aj niečo „iné“ z jesene, niečo zaujímavejšie, pikantnejšie. Niečo, čo si možno neuvedomujeme, ale pod/vedome to robíme a tešíme sa z toho iba v jeseni.

Žiadne listy, ale padajúce šťastie

Omieľaným znakom jesene je samozrejme odlet vtákov do teplých krajín, kde počas zimy vyvaľujú šunky. Rapídne teda klesá šanca, že vás nejaký ten vtáčik po… toto. Pozor ale na podobných humoristov, ktorých môžete vidieť TU! Viete však, aký vie byť ich najdlhší let? Jeden z top dokáže zaznamenať až 18 000 kilometrov! Možno ste tiež nevedeli, že toto obdobie sa už od nepamäti považuje za symbol štedrosti, no zároveň aj smrti. Aj preto je práve jeseň obdobím, ktoré je dodnes najväčšou inšpiráciou pre spisovateľov, básnikov aj iných umelcov.

Jedna zo štúdii dokonca dokázala, že atraktívnosť mužov a žien je väčšia v chladnom a sychravom období. Ak nemáte partnera, je možné, že niekoho zaujmete práve teraz. A aby bulváru nebolo málo, podľa povery majú aj padajúce listy svoje čaro. Každý list, ktorý chytíte, kým padá zo stromu na zem, vraj prináša šťastie. Či je to už pravda, alebo sprostosť, prečo to aspoň neskúsiť? (zdroj: aktuality.sk)

Nijaké muchy či komáre, iba tieto benefity

Prejdime ale k trošilinku reálnejším veciam a hlavne k tomu, na čo sa okrem čítania kníh v posteli či romantických prechádzok môžete v týchto dňoch tešiť. Z tej postele si radšej privstaňte, iba jeseň totiž zrána ponúka tú najhustejšiu hmlu plnú studeného, čerstvého a pre naše zanesené dýchacie cesty prospešného vzduchu. Poobede si zas v práci odskočte na imaginárnu cigošku a dožičte si posledné teplé lúče slnka. Jesenné západy a ich nádherné oranžové odtiene majú tiež niečo do seba. A keď vám ten mobil prischol na ruke, nechajte Messenger aspoň sekundu na pokoji a odfoťte si tú krásu! Naši rodičia sa na umelcov museli hrať pomocou foťákov s filmami. Prečo teda rýchle fotenie mobilom nevyužiť?

Výhodou, ktorú si možno tak neuvedomujeme, no pritom zásadne vplýva na náš deň, je koniec prázdnin a začiatok povinností pre deti. S ich štartom chodenia do školy sa nemusíme stresovať, ako ich cez deň zabaviť či kto sa o nich postará, keď sme v práci.

A viete prečo majú ženy jeseň radšej ako muži? S prichádzajúcim letom veľa žien rieši, ako bude vyzerať v plavkách. No a keďže si stále myslia, že majú nejaké to nepekné kilečko naviac (i keď ho možno nemajú), jeseň vie byť ich vykúpením. Ne/pekné partie si zakryjú pod svetre, saká, šály a dlhé nohavice.

Ďalej na jeseň zberáme toľko žiadané ovocie, z ktorého následne v rúre vznikne nie jedna sladká maškrta. Avšak, niekedy je tých debničiek v pivniciach toľko, že ich ani všetky nestihneme zužitkovať. Čo tak ich využiť na vypálenie pravej slivovice, hruškovice, orechovice či jablkovice? V jeseni vypálená pálenka je vôbec tá najlepšia a v malých dávkach dokonca najužitočnejšia pre organizmus.

Okrem toho sa naše jazýčky pochopiteľne tešia na tekvice (na tie aj šikovné ručičky najmä cez Halloween), cviklu, hríby, kačku s kapustou a lokšami, zaváraniny, šípkový čaj či burčiak. A vyskúšali ste už niekedy nazbierané gaštany, z ktorých mali byť že vraj hračky alebo rôzne postavičky, aj upiecť? Okrem toho odporúčame vyskúšať ukuchtiť srnčí chrbát s krémovou hríbovou omáčkou. Taká imúnna cviklová nátierka s tvarohom a chrenom nie je ako predjedlo nikdy zlé. Po ňom sa náramne hodí jesenná tekvicová alebo cviklová polievka. Ako dezert si doprajte jablkovo-černicový crumble a neoľutujete.

Nevykoľajte sa, len sa vykloňte z koľají

Či už si jesennú kontroverziu dokážeme ne/vychutnať tak, hentak alebo onak, pamätajte, že krásny môže byť každý deň. A to tak s tropickými horúčavami, ako aj s padajúcimi krúpami. Do značnej miery totiž záleží len na nás a na tom, ako si daný deň vieme zariadiť. Práve robenie netradičných vecí cez tradičné obdobie je tou najlepšou pomôckou.