×
Your cart is empty.
Sladké, letné, osviežujúce. Žiaden červený, ale žltý melón!
18. augusta 2016 Patrik Boďo

Sladké, letné, osviežujúce. Žiaden červený, ale žltý melón!

Posted in Blog
Žltá tekutina

Sladké, letné, osviežujúce. Žiaden červený, ale žltý melón!

Čo nás v lete dokáže najviac osviežiť a zároveň dostatočne zasýtiť? Zmrzlina či limonáda to asi nebudú, že? Ale taký melón, to je už iná káva! Na melónovú chuť už nedáme dopustiť, preto práve v tomto období, keď vychádzame z obchodu, skoro vždy okrem tašky s nákupom zaťažujeme ruky poriadnou dyňou. Toľkokrát máme ťažkú guľu v rukách, že sa nám cvičiť bicepsy cez leto ani neoplatí. Pri neustálom zbieraní čiernych kostiek zo zeme našich domácností dokonca dávame zabrať aj brušnému svalstvu. No a ku koncu leta nechceme červený melón už ani vidieť. Aj preto ho treba kombinovať s jeho síce menej slávnejšími bratmi, no stále veľmi chutnými a zdravými.

Červeňák vs. Žluťák!

Je najväčší, najdostupnejší a cenovo najprijateľnejší. Niet sa čomu čudovať, že červený melón je spomedzi všetkých sladkých dýň najvyužívanejší. Či je z nich však aj najchutnejší, o tom sa už dá polemizovať. Sem tam sa do nákupného košíka zakotúľa menší z bratov Melónových, ten sfarbený dožlta. No a i keď sa na verejnosti prezentujú spoločným priezviskom, ich chuť, vôňa a charakter sa diametrálne odlišujú. Zatiaľ čo červený je viac vodnatý, žltý je zas omnoho sladší. Červený má množstvo jadierok v celej dužine, žltý iba v strede. Prvý menovaný je omnoho väčší, druhého dužina je zas ľahšie prístupná. S porovnávaním by sme mohli pokračovať ešte na veľa riadkoch. A keďže ten červený už iste poznáte dokonale, ďalšie dva odseky budú zafarbené dožlta.

90% melónu tvorí voda! Znamená, že ho nejeme, ale pijeme?

Ešte aj dnes sa nájdu takí, pre ktorých je melón ovocie. Možno aj preto, že slovo „melón“ pochádza z gréčtiny a znamená „veľké jablko“. No a jablko už, samozrejme, ovocie je! Melón je však stále dyňa. A dyňa je zelenina. Ťažko sa nám tomu pri pohľade na vyzývavo červený melón s jeho sviežou chuťou verí. Pri takom žltom melóne sa nám to už stať nemôže. Vďaka jeho žltej farbe a tekvicovému tvaru ide o omnoho dôveryhodnejšiu zeleninu. Z botanického hľadiska patrí do čeľade tekvicových rastlín rovnako ako taká uhorka či spomínaná tekvica. Melóny sú špecifické najmä tým, že obsahujú veľké množstvo vody. V niektorých prípadoch sa obsah vody šplhá až na 95%. Ani žltý melón nie je výnimkou. Aj preto je vhodné si položiť otázku, či okrem dotankovania potrebných tekutín má melón nejaký význam pre ľudský organizmus?

Najzdravší kanárik

Na poslednú otázku existuje len jediná odpoveď. „Jasné, že má!“ Už len samotná voda, ktorej je tak veľa, v sebe ukrýva benefity. Žltá tekutina nie je ani zďaleka totožná s vodou z vodovodu! Nejde o vodu, ktorá len prenáša soli a roztoky, ale živá biologická voda, ktorá je v priamom kontakte s plazmou rastlinných buniek a ktorá prešla tisíckami chemických reakcií. To vysvetľuje, prečo nič nepomáha obličkám lepšie, ako šťava z melóna. Na chuť žltému melónu by okrem toho mali prísť hlavne nežnejšie pohlavia, keďže účinne pomáha pri nepravidelnej a silnej menštruácii. A aby toho nebolo málo, žltá dyňa má výborný účinok aj na našu pokožku. Napína ju a v lete nám ju kvôli veľkému obsahu betakaroténu pomáha udržiavať opálenú. Samozrejme obsahuje aj veľa vitamínov, najmä A, B, C a tiež vápnik či draslík. Vďaka sladkej chuti sa ideálne hodí nielen nakrájaný na kocky ako letné osvieženie, ale svoje miesto dokáže zaujať aj v kuchyni. Či kocky hodíte do šalátu, vychutnáte si ich ako prílohu k nejakému mäsu, spravíte si z nich smoothie, studenú polievku, alebo si žltý melón dokonca ugrilujete, nič z toho nebudete ľutovať.