×
Your cart is empty.
Grilovací guru 5. časť Desatoro grilovania
8. augusta 2016 Patrik Boďo

Grilovací guru 5. časť Desatoro grilovania

Posted in Blog
11. prikázanie, lásku nezabiješ!

Grilovací guru 5. časť

Najdôležitejšie z najdôležitejších

Táákže mudrlanti. Trochu si teraz zrekapitulujme prvú (na tento rok aj poslednú) sériu grilovacej „päťlógie“, ktorú sme vám každý pondelok premietali na našom blogu pod názvom Grilovací guru! No a ak sa z vášho mozgu dymí ako z rozpáleného grilu, pričom ste sa možno v článkoch dostatočne nezorientovali a mali z nich skôr Španielsku dedinu, ako náučnú encyklopédiu grilovania, tento článok je presne pre vás! Osviežte sa smoothiem a schlaďte si tak hlavu. Čítanie vám ihneď pôjde ľahšie.

Suma sumárom

V prvej časti sme vás chceli čo možno najbližšie zoznámiť s čarom grilovania a jeho zaujímavou históriou. Pokračovali sme tým, ako dokážete s mierne zákerným úsmevom na tvári zamávať a dať zbohom nezdravému grilovaniu. Následne sme sa písmenkami snažili premietnuť, aké kroky zvoliť pre nadobudnutie gurmánskeho zážitku vo vlastnej záhrade. Predposledný diel patril mliečnym výrobkom, konkrétne syrom, ktoré sa nielenže úspešne kvalifikovali na grilovaciu olympiádu, ale vo viacerých disciplínach bojujú o tie najcennejšie kovy. No a tak ako v každej starej počítačovej hre na vás v poslednom levely číhal najsilnejší „danger“, tak možno označiť aj silu poslednej časti seriálu o grilovaní. Avšak s tým rozdielom, že nášmu dangerovi sme do rúk miesto zbrane vložili grilovaciu bibliu, v ktorej sa nachádza súhrn tých najpodstatnejších bodov.

Desatoro grilovania

  1. Ja som gril, tvoja letná rozkoš! Nebudeš mať iné grily okrem mňa, aby si sa o ne staral.

Zo všetkého najskôr je potrebné skontrolovať a prípadne vyčistiť to najdôležitejšie. Gril následne naolejujeme či namastíme, aby bol ideálne pripravený na grilovanie.

  1. Nevezmeš zimné mäso nadarmo.

Mäso nikdy nedávajte na gril ihneď po vytiahnutí z chladničky! Položte ho na stred grilu, aby sa stiahlo a neopustilo šťavu, potom ho na miernom ohni dopečte na okraji.

  1. Pamätaj na všetkých. Mužov, ženy, deti, s diétou, bez diéty, vegetariánov…

Ak je potravina taká, ktorá prirodzene neobsahuje veľa tuku, napr. chudé mäso, ryba, filety, syr, zelenina, ovocie a pod., dokážu si grilovanie vychutnať nielen maškrtní muži s pivnými pupkami.

  1. Cti omáčky svoje i marinádu svoju.

Zmesi korenia, marinád i omáčok, sú alfou a omegou grilovacieho úspechu. Dajú sa kúpiť už pripravené, ale oveľa zaujímavejšie je využiť fantáziu a spraviť si ju podomácky.

  1. Nepokvapkáš

Dôležité je zamedzenie odkvapkávania tuku do pahrebiska pomôckami na grilovanie, akými sú hliníkové tácky, alobaly či rôzne fólie. Pri pečení miesto vidličky použite kliešte.

  1. Neposolíš

Dajte pozor, aby ste mäso nepresolili. Vždy je lepšie použiť čerstvé bylinky, chilli, rascu a iné. Soľ vyťahuje z mäsa šťavu a to je potom suché. Soľte preto až pred podávaním.

  1. Nenaolejuješ

Kvalitné mäso nie je nutné nejak špeciálne „tuningovať“ a bez oleja bude samozrejme menej tučné. To je všetkým jasné! Dbajte preto naozaj na kvalitu mäsa, inak „oleju zdar“!

  1. Nepreriekneš krivého svedectva proti syrom.

Na oheň už dávno nepatrí len kuracina, hovädzina, bravčovina či rybacina. Fenoménom poslednej doby sa stalo grilovanie rôznych druhov syra.

  1. Nepožiadaš mäso blížneho svojho.

Najlepšia na grilovanie je bravčová krkovička s hrúbkou 1,5 cm, ideálna je aj hovädzina s hrúbkou 3 cm. Dobre pripravená kuracina či rybie mäso vedia byť však tiež šťavnaté.

  1. Nepožiadaš prílohy blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je.

Nezabúdajte na všetko ostatné okolo grilovania. Omáčky, nápoje, pečivo, zelenina a šaláty. Nezaručia síce pochvalu od hostí, no bez nich radšej ani negrilujte.

11. prikázanie, lásku nezabiješ!

Tak, dobojované. Ak ste to dotiahli až do samotného konca bez vynechania čo i len jedného odseku z 5-dielnej série článkov o grilovaní, musíme vám zagratulovať. Získali ste pomyselnú licenciu grilovacieho špecialistu od Meliny. Pevne veríme, že ste si v piatich článkoch našli práve to svoje. Na záver by sme už len doplnili jednu maličkú radu, ktorá však svojim charakterom prevyšuje všetky ostatné. Zapamätajte si, že komfortné jedenie, mäso, syry, grilovanie a pod., nie je ani zďaleka to najdôležitejšie na grilovaní. Aj keby sa príprava z vašej strany nepodobala excelentnému gastronomickému zážitku, hlavy za to nestínajú. Najdôležitejšie je, s kým takto využitý čas zdieľate. Ak totiž máte milujúce osoby pri grilovaní, pričom ďalší príbuzní a známi majú doraziť, máte vyhraté! Iba v spoločnosti ostatných sa totiž môžete stať skutočným guru v grilovaní.