×
Your cart is empty.
Stravovanie školákov 2. časť Správna desiata = lepšia sústredenosť = Jednotky v žiackej knižke
19. septembra 2016 Patrik Boďo

Stravovanie školákov 2. časť Správna desiata = lepšia sústredenosť = Jednotky v žiackej knižke

Posted in Blog
Vhodná desiata zaručí lepšiu budúcnosť!

Stravovanie školákov 2. časť

Správna desiata = lepšia sústredenosť = Jednotky v žiackej knižke

Zavrelo dieťa dvere cestou do školy so škvŕkajúcim žalúdkom? Zaslúžite si pochvalu! Divíte sa, prečo? No preto, lebo keď mu v ňom ešte škvŕka, znamená, že práve dnes ratolesť neraňajkovala len kvôli nejakej nečakanej, zriedkavej okolnosti. Keď mu už v ňom škvŕkať nebude, žalúdok je na pravidelné neraňajkovanie zvyknutý. Vtedy bije na poplach! O význame raňajok ste sa už dočítali v predchádzajúcom článku. Okrem výhod pre organizmus, ktoré sú v ňom spomenuté, sú však raňajky nesmierne dôležité v nadväznosti na druhé jedlo školákov, desiatu.

Lepší rožok so šunkou na lavici než peniaze v aktovke

Pripraviť dieťaťu desiatu znamená pre mnohých rodičov rozkrojiť rožok, namazať maslom a vsunúť do neho šunku, syr alebo čo máme práve poruke. Mnohé stránky či časopisy a v nich články odborníkov na zdravé stravovanie takýto „štýl“ desiat samozrejme odsudzuje, Melina sa na to pozerá trochu z iného uhla. Samozrejme sa ani u nás z namasteného rožka nevytešujeme.

Babky a dedkovia vám iste potvrdia, že niekedy bolo spracovanie výdatnej desiaty samozrejmosťou. V dnešnej, uponáhľanej, vysokorýchlostnej, no zároveň „nič nestíhajúcej“ dobe, mnohí na desiatu nevyzreli. Aj preto sú stojace automaty a bufety v najväčšom laufe. Šupnúť nejaké to euríčko deťom medzi kryt smartfónu a smartfón, s vystrčeným ukazovákom ho požehnať na kúpu nejakej bagetky či sendviča a mať z toho dobrý pocit, sa stalo fenoménom dnešnej doby. A práve preto si myslíme, že je stále lepšie, keď si dieťa na lavicu z aktovky vyberie nejaké pečivo s čerstvým maslom či džemom, ako tie É-čkami nabažené fast-foody.

Vhodná desiata zaručí lepšiu budúcnosť! Tárame? Možno áno a možno nie

Ak predsa patríte medzi tých, ktorým aspoň trochu záleží na celkovom vývoji vášho školáka, pričom mu dennodenne pripravujete nejakú tú desiatu, resp. ste ho naviedli k samostatnosti a druhé jedlo počas dňa si „vyrába“ sám, nachádzate sa na tej správnej lodi. No a na tom najkrajšom ostrove zakotvíte vtedy, resp. vaše deti, keď budete prípravou desiaty tráviť viac času a trochu sa s ňou vyhráte.

Možno sa teraz nazlostene pýtate, prečo by sme to mali robiť? Veď ani my sme nemali taký luxus a keď chcú, tak nech sa to naučia sami. Potom sa však nedivte, že sa takýto prístup odzrkadlí na jeho výsledkoch! Školák, ktorý nedesiatuje a mnohokrát ani neraňajkuje, totiž nemá dostatok energie na zvládnutie školskej výučby, pretože dopoludňajšie hladovanie má za následok nesústredenosť a zhoršenú schopnosť vnímania výkladu.

Čo teda školákovi zabaliť?

Nevhodná alebo žiadna skladba stravy na desiatu vedie k nadbytočnému príjmu nasýtených mastných kyselín a nevhodných sacharidov, kde absentuje vláknina a vápnik. Ideálna desiata by mala obsahovať vyvážený pomer výživových prvkov, ako sú komplexné sacharidy, bielkoviny, telu prospešné zdravé tuky, vitamíny, minerálne látky a vláknina.

Základom školskej desiaty má byť ovocie alebo zelenina, až na druhom mieste cereálna tyčinka alebo celozrnné pečivo s kvalitným rastlinným tukom, s nátierkou z kvalitného tuku, s tvarohom alebo zakýsaným mliečnym výrobkom. Jogurt, mlieko, kefír, cmar, vajcia, syr, tvaroh, ryby, maslo, nátierky z nich. Celozrnné, ale aj biele pečivo, müsli a cereálie, ovocie či zelenia k tomu. To všetko bude v ruksaku, na lavici a následne v školákovom žalúdku len a len velebené.