×
Your cart is empty.
Grilovací guru 4. časť Striebro patrí syrom, no útočia na zlato!
1. augusta 2016 Patrik Boďo

Grilovací guru 4. časť Striebro patrí syrom, no útočia na zlato!

Posted in Blog
Blahorečenie krémovej chuti grilovaných syrov

Grilovací guru 4. časť

Striebro patrí syrom, no útočia na zlato!

Sezóna „múdreho“ grilovania je v plnom prúde. Prečo múdreho? No preto, že už čítate štvrtý článok o základoch a pikoškách z kulinárskeho sveta grilovaných pokrmov. Za chvíľu z vás bude chodiaca encyklopédia s názvom Mr./Mrs. Grill. Niečo také, ako Merčiak vo futbale. Môžete sa teda chváliť, že o tej najefektívnejšej príprave mäsa viete všetko. Avšak, na oheň už dávno nepatrí len kuracina, hovädzina, bravčovina či rybacina. Fenoménom poslednej doby kvôli neopísateľnému gurmánskemu zážitku sa stalo grilovanie rôznych druhov syra.

Nechcete vyprážané? Nevyprážajte!

Kto nemá rád čerstvé syry, ruku hore. Nejak sa tým rukám z klávesnice a myšky, či pri obopínaní mobilu, ísť hore nechce, že? Áno, nielen Holanďania milujú syry, ale aj poriadne Slováčiská. Lahodné syrčeky pučíme v rôznych podobách, na chlebe, v šalátoch či roztavené na/v nejakom mäse. Kľud! Iste ste sa teraz rozhorčili, že sme nespomenuli naše národné jedlo. Nebojte sa, nezabudli sme na neho. Práve naopak. Vyprážaný syr si zaslúži spomedzi všetkých syrových pokrmov miesto na piedestáli. Vedeli ste, že týmto skvostom sa môžeme pochváliť iba my? Slovenskej špeciality sa asi neprejeme nikdy a je nám úplne jedno, či ju jeme v stredu, v nedeľu, na raňajky, olovrant, v zime, v lete, počas diéty atď. Ale nie, s tou diétou sme to už málinko prehnali. Viacerí so zdravým životným štýlom a životosprávou nevynímajúc sa na túto kalorickú bombu pozerajú cez šošovky, pred ktorými majú ešte polarizované slnečné okuliare. Pre nich (nielen pre nich, ale pre všetkých, samozrejme) je tak trendové grilovanie syrov ako stvorené!

Blahorečenie krémovej chuti grilovaných syrov

Okrem toho, že obsahujú menej tuku, než niečo vyprážané v strúhanke či cestíčku, sú tiež špecificky chutné. Surový syr je dobrý, no ozajstný charakter a esenciu syra si môžete vychutnať jedine tým správnym tepelným ohrevom. No a gril je tým najideálnejším nástrojom. Pri grilovaní syrov stačí iba malá chvíľa na prípravu a výsledok je excelentný. No nemyslite si zas, že ugrilovať môžete všetko syrové, čo vám príde pod ruku. A už aj keď je vám naozaj jedno, aký syr hodíte na gril, skúste sa aspoň čiastočne riadiť týmito štandardmi.

Syrová párty môže začať!

Na grilovanie možno využiť eidam, hermelín, balkánsky i kozí syr. Vyhýbajte sa taveným syrom. Hermelín si chráňte ako oko v hlave, pretože čo i len malé poškodenie spôsobí vytečenie syra do ohňa. Ak sa však predsa obávate, pričom so syrom radi experimentujete a vkladáte do neho šunku či iné ingrediencie, grilujte ho v alobale. Najvhodnejšie sú špeciálne hermelíny určené pre grilovanie. Takéto sa na grile nerozpadnú, no nie vždy na nás čakajú v chladničke. Poruke však môžete vždy mať predpripravené krúžky syra originál na grilovanie od Meliny. Je v praktickom a funkčnom balení, vďaka ktorému si dlhšie udrží čerstvosť. Netreba ho obaľovať ani ďalej upravovať. A teraz späť k príprave. Syry nechajte aspoň 20 minút v izbovej teplote. Môžete ich posypať zmesou čerstvých byliniek, potrieť roztlačeným cesnakom so štipkou soli, olejom alebo marinádou podľa vlastnej chuti. Biele zlatíčka grilujte nepriamo a pri stredne vysokej teplote. Ak to dodržíte, bude syr ideálne prepečený s dokonalou kôrkou. K syrom je najlepšie podávať barbecue či mexickú omáčku, hodí sa aj brusnicová alebo slivková. Okrem toho zapojte svoju fantáziu, no vždy vychádzajte z pôvodnej chuti syra, ktorou by mal oplývať aj po ugrilovaní.