×
Your cart is empty.
Byť čučoriedkovým klaunom sa oplatí!
4. augusta 2016 Patrik Boďo

Byť čučoriedkovým klaunom sa oplatí!

Posted in Blog
Ovocie najlepších zážitkov

Byť čučoriedkovým klaunom sa oplatí!

Lesy začínajú tmavnúť silno modrou pochúťkou v podobe malých bobuliek. Prvé úlovky hlásia už aj záhradkári, pričom vo veľkom sa predávajú na krajniciach ciest a v tržniciach. Misky s jahodami na našich stoloch pomaly ale isto striedajú plné vedierka čučoriedok.

Bobuľky sem, bobuľky tam

Cŕŕŕŕŕn… Ktože by to nás v sobotu doobeda prišiel počas „generálneho“ pratania bytu otravovať? Cŕŕŕn… Dívame sa cez kukátko, nikoho nikde. Zdvíhame vchodový telefón. „Kto je tam?!“ pýtame sa. „Borufky nechceté?“ zaznelo. Položíme telefón na pôvodné miesto a pokračujeme v prataní. Poobede sme sa vybrali na výlet. A aj napriek tomu, že necestujeme do Ameriky, ale len pár kilometrov mimo mesta či dediny, si nás vedrá plné „temného“ ovocia popri ceste aj tak našli. No a keď sme sa aj tomuto ešte dokázali úspešne vyhnúť, o pár dní sa malé guľôčky predsa len dokotúľajú na naše stoly. Všetky kolegyne v práci totiž už majú čučoriedky aj zavárané. Keďže sa nechceme červenať, zháňame ich už aj my.

Ovocie najlepších zážitkov

Naši rodičia si hocikedy (najmä v tomto období) spomenú na detské, no úmorné brigády v lesoch. Pri zbieraní čučoriedok za pár korún si tak aspoň trochu efektívne krátili prázdniny. Hmm, ale kto by si chcel takým niečím krátiť čas mimo školy? Tí, ktorí vedia, že sa pri tom dá zažiť mnoho zábavy. Aspoň takto na to naše babičky a dedkovia spomínajú. Najviac sa rehotali, keď sa po príchode domov zahľadeli, aký zmaľovaný šašo sa na nich rehoce zo zrkadla. A aby po záchvate smiechu nenasledoval plač, na výzvu našich prarodičov si zafarbené ruky, ústa a zuby utekali poriadne vydrhnúť mydlom. S takýmito starosťami si napríklad americkí indiáni lámať hlavu určite nemuseli. Čučoriedky totiž pochádzajú zo Severnej Ameriky, kde ovocie tvorilo dôležitú súčasť ich jedálnička. Vzhľadom k vysokej koncentrácii antioxidantov im plody predlžovali trvanlivosť mäsa. Popri „balzamovaní“ si samozrejme pochutnávali čučoriedky len tak, samotné. A keďže boli indiáni zmaľovaní už dosť, tmavšie zafarbenie okolo úst vždy zaniklo.

Aj keď sa vám nechce, do lesa si privstaňte

Čím sú čučoriedky tmavšie, tým sú aj zdravšie. Aspoň takto to tvrdia zodpovedne sa tváriace výskumy. O tmavých bobuľkách, ktoré sú povestné svojou farbiacou silou, to platí dvojnásobne. Čučoriedky obsahujú flavonoidy, ktoré im dodávajú farbu. Tmavo fialová a modrá sú ikonické farby, ktoré nás veľmi priťahujú. Nebavme sa však len o charaktere farby, ale povedzme si, prečo by sme sa čučoriedkami mali neustále farbiť. Drobné ovocie je paradoxne obrovskou zásobárňou vitamínu C. Vďaka trieslovinám je ovocie veľmi účinné predovšetkým v boji so zažívacími problémami. Na chuť čučoriedkam by mali prísť predovšetkým ženy. Plody totiž pomáhajú zmierňovať menštruačné bolesti, tlmia silné krvácanie a pomáhajú lepšie sa vyrovnať s prechodom. A aby toho nebolo málo, pravidelná konzumácia čučoriedok citeľne zlepšuje zrak, nočné videnie a pôsobí ako účinná prevencia proti šerosleposti. O čučoriedkach sa dokonca hovorí aj ako o prírodnej prevencii rakoviny prostaty i iných typov rakoviny. Tak čo, ešte stále sú vaše zuby snehovo biele?