×
Your cart is empty.
Zrelého manga sa nebudete vedieť nabažiť
14. marca 2016 Patrik Boďo

Zrelého manga sa nebudete vedieť nabažiť

Posted in Blog

Zrelého manga sa nebudete vedieť nabažiť

Len nedávno prileteli z tropických krajín na stáž do Meliny Mr. Kokos, Citrón a Mango.Títo pánkovia sa budú snažiť do príchodu letných dní očariť chuťové bunky aj tých najnáročnejších jazýčkov, ktoré túžia po šťavnatom osviežení. Zelenáčov bude zaúčať skúsený tvarohový odborník, ktorý si na pomoc prizval hyperaktívne želé Nata de coco z fermentovanej kokosovej vody. Tí ich budú pripravovať na zloženie diplomu, ktorý tropickému ovociu zaručí stálu miestenku v nákupných košíkoch počas letných horúčav. Na začiatok prinášame trojdielny zoznamovací seriál, v ktorom sa dozviete všetky pikošky o (dúfajme) budúcich hviezdach mliečnych výrobkov.

Ovocie mnohých tvárí

Nejde o lásku na prvý pohľad, pretože svojim vonkajším výzorom hneď nezaujme. Je šišaté, zelené, s občasnými červenými fľakmi. Tvarom môže pripomínať niečo medzi jablkom a hruškou. Dokonca ho aj prezývajú „jablko trópov“, ktoré pochádza z Indie. Mango sa síce horko-ťažko, ale predsa, dokázalo v posledných rokoch aj u nás vypracovať do smotánky obľúbeného ovocia. Hoci je dnes mango bežne dostať prakticky v každom supermarkete, niekedy to tak ani zďaleka nebolo. No a už keď sa toto ovocie vôbec po prvý raz objavilo na pultoch, zvedavé jazýčky na seba nenechali dlho čakať. Po príchode domov sa mnohí z nás už nevedeli dočkať, kedy sa zahryznú do (že vraj) netradične osviežujúceho a hlavne chutného ovocia. Opak bol pravdou!

Zaslúži si druhú šancu. Dokonca aj tretiu!

Tým, že sa exotické plody k nám dovážajú z rôznych kútov zeme, oberajú sa nedozreté, pričom presne takéto ovocie putuje priamo na pulty supermarketov. No a práve takéto mango, ktorého chuť pripomína skôr surový zemiak, sme s veľkými očakávaniami po prvý raz krájali a slintali ako zmyslov zbavení. Až po následnom zdesení chuťových pohárikov sme si začali zisťovať, prečo sme sa nedočkali vytúženej chuti. Mango bolo jednoducho nedozreté! Mnohých to však odradí natoľko, že už po mangu v obchodoch viacej nesiahnu. Netreba však hádzať flintu do žita, ale dať mangu druhú šancu. Stačí byť trochu trpezlivý, nechať ovocie po kúpe na 2-3 dni dozrieť. Počkať na to, pokiaľ nebude dužina po rozkrojení nie zelená alebo žltá, ale pekne oranžová. Plod nemôže byť ani tvrdý, ale ani príliš zmäknutý. Ak vyčkáte, vrátite sa po mango do obchodu znova!

Granát plný zdravia nechajte vybuchnúť

V Indii sa plody aj rastlina tešia obzvlášť veľkej obľube. Mango je považované za národné ovocie a jeho stromu sa pripisuje veľká moc a sila. V dužine ovocia nájdete vitamín A, beta karotén, C, E i vitamíny skupiny B. Obsahuje draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor a železo. Pravidelná konzumácia manga znižuje riziko mŕtvice a rakoviny. Okrem toho ovocie spôsobuje znižovanie cholesterolu a prevenciu cukrovky. Háčik je v tom, že človek často nevie, ako ovocie upraviť, aby bolo čo najchutnejšie. Mango nemusíte jesť len tak, že si ho ošúpete a nakrájate alebo pridáte do šalátov. Hodí sa na prípravu polievok, sladkých dezertov, k mäsu, rybám a na zaváranie. No ak vám mango ani s takoutopaletou jedál nebude stačiť, vyskúšajte mliečnu novinku Nata de coco od Meliny.Tvarohový dezert s príchuťou manga, zlahodený malými kockami želé z kokosovej vody, nielen na raňajky, olovrant, alebo večeru, doplní bielkoviny a vlákninu, ale kedykoľvek počas dňa dokáže vďaka osviežujúcej mangovej chuti dodať potrebnú energiu.