×
Your cart is empty.
Kyslomliečne nápoje plné baktérií
4. marca 2016 Wordbajan Wordpress

Kyslomliečne nápoje plné baktérií

Posted in Blog

Kyslomliečne nápoje plné baktérií

Mlieko je cenné najmä pre svoj vysoký obsah bielkovín, vápnika, vitamínov a minerálnych látok. Blá, blá, blá! Nie, nečítate ďalší z X článkov, húfne šíriacich osvetu o mlieku a jeho výhodách, ktoré už aj tak dávno všetci vedia. Hlbšie spoznať by ste sa mali s jeho potomkami, ktoré sa na vás síce budú pri zoznamovaní prizerať trochu kyslo, no po nadviazaní vzťahu sa vám budú zdať čoraz sladšie a sladšie. Reč je o kyslomliečnych nápojoch, ktoré oplývajú celým radom „iných“, no zároveň nenahraditeľných výživných hodnôt, aké obsahuje klasické mlieko.

Pošlite žiadosť o priateľstvo baktériám

Kyslomliečne výrobky, inak nazývané aj fermentované mliečne výrobky, sú samozrejme vyrábané z pasterizovaného mlieka, obohatené však o bakteriálne kultúry, teda baktérie mliečneho kysnutia. Najčastejšie ide o probiotické baktérie rodu Lactobacillus, Bifidobacterium alebo Lactococcus. Asi vám tieto názvy ani nič nehovoria, no nevadí. Hlavné je, že sa nejedná o škodlivé baktérie, ale práve naopak. Prečo? Pretože potom, čo sa mlieko pri zohrievaní vyzráža a dosiahne tú správnu kyslosť, nasleduje rýchle ochladenie. Mliečne baktérie počas procesu kysnutia premieňajú časť laktózy (mliečny cukor) na kyselinu mliečnu, vďaka čomu sú kyslé mliečne výrobky na rozdiel od obyčajného mlieka omnoho stráviteľnejšie. Baktérie osídľujú črevný trakt a pomáhajú k správnemu fungovaniu čreva, pričom podporujú celý imunitný systém.

Rodinka úžasných s kyslými ksichtmi

Slušne rozvetvená rodinka kyslomliečnych výrobkov, do ktorej patrí kefírové, acidofilné, alebo jogurtové mlieko, v sebe ukrývajú okrem dokonalej znášanlivosti trávenia potravy tiež viacero látok, ktoré dokážu byť skvelými pomocníkmi pri športovaní, chudnutí či akejkoľvek fyzickej aktivite. Pri predstavovaní kyslomliečnych súrodencov sme zámerne opomenuli najstaršieho z bratov a to cmar, ktorý sa vďaka nízkemu obsahu tuku radí k ideálnym potravinám pre športovcov. Okrem toho sa váš dennodenne preťažovaný metabolizmus môže tešiť na vitamín A, B, C, vrátane tiamínu, riboflavínu, niacínu a kyselinu pantoténovú. Mliečny nápoj tiež obsahuje mnoho základných a stopových prvkov, vrátane železa, horčíka, fosforu, draslíka či zinku. Aby toho nebolo málo, obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá je účinnou látkou v boji proti rakovine.

Kamzíkom sa v ťažkých podmienkach darí aj vďaka cmaru!

Prieskumy taktiež ukázali, že pri fermentácii sa z mliečnej bielkoviny uvoľňuje aminokyselina tryptofán, ktorá pôsobí antidepresívne a celkovo zlepšuje náladu. Biele tekuté zlato tiež účinne zažehnáva smäd a dodáva telu na nejaký čas energiu. Aj preto ho mnohí osobní tréneri odporúčajú konzumovať po tréningu. O tom by zas niečo vedeli povedať športovci, ktorí pijú cmar na pravidelnej báze. Niet sa čomu čudovať, že aj hokejisti Popradu (viď foto a príspevky na FB), ktorí si regeneráciu bez cmaru už ani len nevedia predstaviť, po prehrách vďaka nápoju oplývajú dobrou kondíciou s úsmevom na tvári. Aj oni preto radia, aby sa stal kyslomliečny výrobok pravidelnou súčasťou nášho jedálnička.