×
Your cart is empty.
Aby z vás bol majster grilovačky!
17. augusta 2015 Wordbajan Wordpress

Aby z vás bol majster grilovačky!

Posted in Blog

Aby z vás bol majster grilovačky!

Dobre ugrilované jedlo sa chváli samo. Ibaže zvládnuť to na jednotku vyžaduje zopár skúseností alebo tiež osvedčených rád. Respektíve, odstránenie najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame. Tak či tak, dáme to dokopy, aby ste na najbližšej záhradnej párty okúzlili vynikajúco ugrilovaným mäskom, zeleninou alebo syrom.

Marinádu nepodceňujte

V prvom rade je podstatná marináda. Ak na ňu zabudnete a potom v rýchlosti mäso potriete tesne pred položením na gril, robíte to v podstate zbytočne. Mäso nestihne vsiaknuť chuť byliniek, oleja alebo korenia. Takže to urobte už deň vopred, chuť bude neporovnateľne lepšia.

Marinádu si ľahko urobíte aj doma, zbytočne ju nekupujte. Stačí vám olivový olej, bylinky podľa chuti, soľ, korenie a prípadne horčica, chilli, strúčiky cesnaku… Netreba to ani priveľmi prekombinovať, aby sa nestratila chuť mäsa. A potierajte tiež s mierou, ak tam vylejete priveľa oleja, bude vám zbytočne kvapkať na gril. Mimochodom, to je presne to nebezpečenstvo, kedy počas grilovania vznikajú rakovinotvorné látky. Preto dajte pozor, aby na uhlie nič nekvapkalo.

Ako na to…

Veľkou chybou býva aj to, že mäso pri obracaní prepichujeme vidličkou. Cez dierky tak vytečie šťava a mäsko nám zostane suché. Obracajte radšej pinzetou či kliešťami. Piecť začnite v strede grilu, kde je najhorúcejšie a dopekajte pri krajíčku. Veľké kusy mäsa, ako celé kura alebo aj stehná s kosťou, by ste mali pomaličky piecť takisto najmä po stranách, na kraji grilu, aby to navrchu zbytočne nezhorelo a pri kosti zostane mäso surové.

Menej roboty vám narobí grilovanie zeleniny alebo syra. Zeleninu nezabudnite tiež potrieť olivovým olejom a posypať bylinkami. Bude oveľa chutnejšia a k tomu mäsku… No, nepopísateľná kombinácia! A pokiaľ ide o syr, prikúpte si v obchode krúžky syra predpripraveného na grilovanie od Meliny. Je v praktickom a funkčnom balení, vďaka ktorému si dlhšie udrží čerstvosť. Netreba ho obaľovať ani ďalej upravovať… Len rovno položiť nad rozpálené uhlíky…

Tak si určite nájdite ešte v tejto sezóne čas na priateľov a rodinu a zorganizujte párty na záhrade či kdesi v prírode. Tipy, ako na to, už poznáte a to je základ. Treba už len nakúpiť chutné suroviny a idete sa! Nezabudnite ani na osviežujúce nápoje, aby vás nesmädilo a garden party ako vymaľovaná môže začať!