×
Your cart is empty.
Chia semienka. Vytrvalosť bájnych bojovníkov
16. júna 2016 Patrik Boďo

Chia semienka. Vytrvalosť bájnych bojovníkov

Posted in Blog

Chia semienka. Vytrvalosť bájnych bojovníkov

Malé semienka poväčšine tmavej farby, ktoré sú dnes považované za superpotravinu! O žiadne slnečnicové jadierka, oriešky či mak, sa však nejedná. Reč je o znovuobjavených chia semienkach, ktorých popularita postupne naberá na obrátkach. Ich vlastnosti boli z nepochopiteľných príčin na dlhú dobu opomenuté, no teraz zažívajú nevídanú renesanciu.

Bobuľovitý comeback!

Keď som ja ako bloger zdravej výživy zadal úlohu nášmu grafikovi pripraviť obrázok Chia smoothie s cmarom, opýtal sa ma, čo sú chia semienka. Samozrejme na tom nie je nič zlé, veď množstvo ľudí dnes stále nemá ani len šajnu o týchto výživných semiačkach. Aby som však aj ja mal čisté svedomie, musím sa priznať, že donedávna som o nich tiež toho moc nevedel. 😀  Takéto „faux pas“ však v pravekých AztéckychMayských kmeňoch neprichádzalo do úvahy. Tí ich totiž konzumovali v takej istej miere ako kukuricu, ktorej sa dnes vyprodukuje vyše 900 miliónov ton za rok! Tisíce rokov neskôr o chia semienkach takmer nikto nič nevedel, čo sa dnes mnohí lekári a odborníci zdravej životosprávy snažia postupnými krokmi naprávať. Aj preto sa dnes k informáciám o blahodarných bobuľkách dopracujete omnoho jednoduchšie.

Poklad aztézskych bežcov

Chia semienko, latinsky Salvia Hispanica (Šalvia Hispánska), pochádza z Mexika a Guatemaly, kde sa semená pre svoje výnimočné vlastnosti pridávali takmer všade, rozbíjali sa na múku, popíjali v nápojoch, pričom boli neoddeliteľnou súčasťou dennodenne konzumovanej kaše. Vďaka ich nevídaným účinkom dokázali Indiáni a Aztékovia oveľa lepšie hospodáriť s energiou pri zháňaní potravy či iných životne dôležitých činnostiach na cestách medzi kaňonmi a rozbúrenými riekami. Práve preto, akou výbornou fyzickou kondíciou a zdravím oplývali bájni Aztékovia, by sa na konzumáciu chia semienok mali zamerať predovšetkým športovci.

Na oko drobné, na úžitok mocné!

Semienka sú zdrojom kvalitných proteínov, sacharidov, tukov, z ktorých má kľúčové zastúpenie nenasýtená mastná kyselina omega-3 a vláknina. Semienka ďalej obsahujú množstvo antioxidantov, pričom nachádza sa v nich dokonca 5x viac vápnika ako v kravskom mlieku! Semienka obsahujú ďalej železo, zinok, draslík, magnézium, fosfor a ďalšie dôležité živiny v ľahko stráviteľnej forme. Čo sa pojedania týka, Indiáni si ich dávali len tak samé, v nápojoch, mleté na prášok či ako zmes s obilninami. Oproti tomuto nejaká rapídna zmena nenastala. Keďže je ich chuť veľmi jemná, hodia sa do ktoréhokoľvek pokrmu či nápoju. Jedno semienko nasiakne v priebehu niekoľkých minút až desaťnásobok svojho objemu, čo zásadne pomáha športovcom predĺžiť ich výdrž. Takže si to zhrňme! Bobuľky dodávajú energiu, zabraňujú prejedaniu, pozitívne vplývajú na srdce a hlavne hydratujú organizmus. Ešte stále sa chcete robiť, že chia semienka nepoznáte?