×
Your cart is empty.
Čím dlhšie čakáte, tým viac rebarbora škodí
23. júna 2016 Patrik Boďo

Čím dlhšie čakáte, tým viac rebarbora škodí

Posted in Blog

Čím dlhšie čakáte, tým viac rebarbora škodí

Je síce pravda, že len tak nám túto zeleninu samotnú pochrumkávať nešmakuje. Dokonca aj tí odvážlivci, ktorí chcú „zafrajerovať“ a pri pojedaní sa snažia tváriť, ako im to nesmierne chutí, zlyhávajú. Ich tvár, hlavne pery, totiž aj tak nakoniec podľahnú kyslému návalu šťavnatej zeleniny. Naopak, v kombinácii so sladkým koláčom s mrveničkou zas padajú viečka, čo je znamením rozplývania sa nad lahodnou chuťou. Písané slovo je samozrejme o rebarbore, ktorá sa vďaka kyslej, no zároveň nesmierne osviežujúcej chuti a ďalej kvôli užitočnosti i nebezpečenstve radí medzi tie najkontroverznejšie zeleniny.

Používame ju ako ovocie, no ide o zeleninu

Pre väčšinu ľudí je nadčasová vôňa a chuť tradičného rebarborového koláča spod rúk starých rodičov nerozlučne spätá s detstvom. Pre nich žiadne chýry či pletky o že vraj škodlivej rebarbore nič neznamenali. Až neskôr, narodením sa teraz už skúseného harcovníka Google, rebarbora z jedálnička začala postupne miznúť. Všade možne sa dajú totiž dočítať rôzne poplašné správy o tom, ako je táto zelenina škodlivá. Bublinové zvesti sú však maximálne nafúknuté, pretože v skutočnosti je pozitívny vplyv na ľudský organizmus omnoho výraznejší ako ten negatívny. Pozrime sa teda rebarbore hlbšie na zúbok.

Domestikovaná v ťažkých podmienkach

Kedysi vraj rebarbora divoko rástla na svahoch Himalájí. Keďže ju však Tibeťania považovali za liečivú, onedlho začala byť aj domácky pestovaná. Rebarbora získala svoje meno vtedy, keď z Tibetu doputovala do povodia Volgy a odtiaľ ju pútnici zvaní Barbaros priniesli do Európy. Po nich vraj dostala svoj latinský názov. V 19. storočí si zeleninu obľúbili Angličania a po nich aj Američania. Kládli kúsky rebarbory na pikantné koláče. Taliani z nej pre zmenu začali vyrábať rebarborový aperitív Rabarbaro, pričom Nemci si z nej doteraz varia pre nich typický rebarborový džem.

Je alebo nie je škodlivá?

Kontroverznou látkou, ktorú rebarbora obsahuje, je kyselina šťaveľová. Ide o anorganickú chemikáliu, ktorá, ak ju zjeme, zanechá v tele značné množstvo kryštálikov kyseliny. Zeleninu by rozhodne nemali konzumovať ľudia s problémami s obličkami či močovým mechúrom. Opatrne tiež pri podávaní deťom, tehotným a dojčiacim ženám. No a na listy ani nepomyslite! V prvej svetovej vojne, kedy bolo veľmi málo jedla, neznalosť kuchárky spôsobila smrť britského ministra, ktorý požil pokrm z rebarborových listov. Aj na jar obsahuje kyselinu, no v kombinácii s mliekom alebo mliečnymi výrobkami sa niet čoho obávať. Pri správnom využití si však treba uvedomiť, že sa jedná o veľmi prospešnú zeleninu. Veľké množstvo vápnika a vitamínu B je dôvodom, prečo sa odporúča najmä pre ženy v menopauze. Niacín v rebarbore podporuje správne fungovania krvného obehu a vďaka kyseline pantoténovej je vhodná aj pre vlasy či nechty. Zapamätajte si, čím neskôr je zberaná, tým viac kyseliny obsahuje. No a keďže je rebarbora jednou z prvých jarných dobrôt, ktorú nám naša matka Zem ponúka, nemali by sme jej dať košom!