×
Your cart is empty.
Daruj, budeš obdarovaný!
13. júna 2016 Patrik Boďo

Daruj, budeš obdarovaný!

Posted in Blog

Daruj, budeš obdarovaný!

Ste zdraví, vitálni a plní energie? V poslednej dobe vás nejak obchádzajú zdravotné patálie či neduhy? Super, máme z toho radosť! Nezabudnite si trikrát poklepať po dreve či hlave. Chcete si však dobrý fyzický výkon ešte viacej vyšperkovať a nadobudnúť tak hrdosť s nadneseným pocitom spolupatričnosti či dokonca záchrany ľudského života? Nie všetci totiž oplývajú podobnou vitalitou a zdravým ako vy, ba dokonca veľa ľudí práve v týchto chvíľach bojuje o život. Ale ako im my svojou „troškou“ dokážeme pomôcť? No predsa jednoduchým darovaním krvi!

90 mil. darovaní krvi ročne. Ani to nestačí!

Veľa z nás je takých (pričom niektorí už určite tieto riadky po prečítaní úvodu ani nečítajú), ktorí si povedia, prečo by práve mňa mal zaujímať nejaký človek a jeho zdravotný stav niekde na opačnom konci zemegule, keď ja sám som každý tretí mesiac chorý? Prečo by som ja mal byť ten, kto si v dnešnej uponáhľanej dobe ani večer nestíha pozrieť správy, a aj tak myslieť na problémy iných? Prečo by som ja mal byť ten darca, keď na planéte pobehujú milióny iných darcov, ktorí nanajvýš nič nerobia a majú kóópec času? Prečo by som mal darovať krv, keď práve tá moja je tak vzácna? Presne takéto otázky si kladie množstvo pozemšťanov, ktorí sú nabádaní darovať krv. Treba sa určite nad týmito antipokornými otázkami zamyslieť a jednohlasne odpovedať: „pretože snaha o prinavrátenia zdravia či dokonca záchrany ľudského života je šľachetným počinom!“

1 odberom záchrana až 4 životov!

Darcov okrem iného odrádza aj fakt, že po poskytnutí krvi nevedia, čo sa s ich červenou tekutinou ďalej deje. Aj to však môže byť minulosťou. Inšpirovať by sme sa mohli od takých Švédov, ktorí vymysleli veľmi užitočný systém. V tejto škandinávskej krajine totiž zaviedli spôsob, ako ľudí motivovať k tomu, aby sa k darovaniu krvi opakovane vracali. Keď ich krv použijú, v sms správe im o tom napíšu a vysvetlia im, že ju použili v prospech iného človeka, ktorému pomohla. „Chceme dať darcom spätnú väzbu, a toto je vynikajúci spôsob, ako to robiť,“ povedala Karolina Blom Wiberg zo štokholmského pracoviska na odber krvi. „Je to vynikajúci pocit, keď viete, že ste pomohli a možno aj zachránili niekoho život,“ dodala. (zdroj: Denník N)

14.6. Narodeniny Karla Landsteinera, objaviteľa krvných skupín

No a aj keď o podobnej technológii zatiaľ u nás môžeme len snívať, nič to nemení na tom, že potrebnej krvi vo svete je ako šafranu. Práve v týchto dňoch sa s výzvou na darovanie krvi stretnete o čosi horlivejšie. Už nazajtra, to jest 14. júna, je totiž naplánovaný Svetový deň darcov krvi, ktorí sa dobrovoľne a nezištne rozhodli darovať svoju krv, aby pomohli záchrane niekoho ďalšieho. Heslom tohtoročnej kampane je poďakovanie sa darcom krvi. „Zdieľanie” a “spojenie” medzi darcami krvi a pacientmi poukazuje na spojenie nás všetkých. Ak aj vy sa teda chcete pomocou krvi „spojiť“ s ostatnými, zájdite zajtra, alebo niekedy inokedy, darovať svoje kvapky krvi. Ale pozor, žiadne raňajky z mliečnych výrobkov. Maslo, mlieko, syry alebo jogurty totiž zvýšia podiel tukov v krvi. A pri spracovaní plazmy sa to premení na produkt, ktorý laboranti môžu vyliať rovno do koša! Pred odberom treba piť veľa tekutín a v žiadnom prípade neprísť nalačno, aby sa organizmus nevyčerpal. Tak hor sa do darovania. A hlavne pamätajte na to, že aj vám sa ešte niekedy môže cudzia krv hodiť!