×
Your cart is empty.
Nektárinky a broskyne, resp. nebo a zem
30. júna 2016 Patrik Boďo

Nektárinky a broskyne, resp. nebo a zem

Posted in Blog

Nektárinky a broskyne, resp. nebo a zem

Neúprosne sa blíži obdobie prázdnin a dovoleniek, ktoré sú v našich oblastiach za posledné roky spájané s tropickým počasím, kúpaliskami i vyhľadávaním rôzneho spôsobu osvieženia. Okrem pojedania krémových zmrzlín je u nás zvykom najmä pestovanie tradičných druhov ovocia. Tie sú však často do kúta zaháňané exotickým ovocím, ktoré si nás poľahky dokáže získať výraznými farbami s netradičnou chuťou. A aby toho nebolo málo, chuťové bunky máme možnosť rozptyľovať aj rôznymi vyšľachtenými skvostmi. Samozrejme medzi ne patria aj „božské“ nektárinky, o ktorých bude písaná reč v nasledujúcich riadkoch.

Sestrovražedný súboj

Ako malý chlapec som aj ja patril medzi tých rozmaznanejších „vymýšľavcov“. Aspoň čo sa týkalo zdravého jedla a jeho pravidelného jedenia. Aj mne bolo z každej strany dohovárané, že nielen sladkosti a iné somariny treba jesť, ale hlavne vitamíny v podobe rôzneho ovocia či zeleniny. Neraz sa mi nos akosi sám krútil a krútil, pričom už tradične dlho trval vôbec nejaký výber a následné jedenie darov zeme. Nehovoriac o tom, keď sa mi pred ten rozcickaný nos dostali broskyne, ktorých jemné chĺpky na povrchu ma dokázali ešte aj celého roztriasť. Nebyť zlatých rodičov, ktorí mi tú nepríjemnú šupku starostlivo olúpali, by som sa ovocia ani nedotkol. Čo ma na týchto detských „aférkach“ s odstupom času však upokojuje, je to, že som nebol jediné decko, ktoré chlpaté ovocie moc nemuselo. Útočisko mi tak aj preto ostávalo (ostatným detto) hľadať u mladších sestrách broskýň, nektáriniek.

Falošné, no užitočnejšie ako pravé!

Nektárinky boli vyšľachtené z broskýň a oproti svojim sestričkám, ktorým holenie moc nevodia, sú hladké, lesklé a nemajú žiadne chĺpky. Dužina nektárinky má ružovú, žltú alebo bielu farbu, veľmi intenzívne vonia a jej chuť je oproti broskyniam výraznejšia, pričom niekomu môže pripomínať arómu hrozna. Okrem toho je tiež o niečo pevnejšia ako v prípade ich chlpatých príbuzných. Názov nektárinka pochádza z gréckeho slova “nektár”, ktoré v mytológii znamená “nápoj bohov”. O ich pôvode sa však dodnes intenzívne špekuluje. Podľa jednej teórie vznikla z náhodného skríženia broskyne a slivky, podľa inej sa zrodila prirodzenou mutáciou broskyne. Isté je, že nektárinky poznali v starovekom Ríme, pretože sa v dochovaných spisoch píše, že “broskyne niekedy rodia plody s hladkou šupkou”.

Spravte si svoj nápoj bohov

Nektárinky obsahujú vysoký podiel vitamínu C, ďalej tiež vitamíny A a B. Jej kalorická hodnota je naopak len minimálna. Obsahujú totiž až 80% vody, veľa draslíka aj vápnika. Priaznivo pôsobia na obličky, čistenie krvi a znižovanie tlaku. Pre cenný obsah vitamínov a minerálov ich konzumujeme najčastejšie v čerstvom stave. Môžete ich však pojedať na veľa spôsobov, dajú sa z nich urobiť ovocné šaláty, torty, zmrzliny, džemy na zaváranie či ako príloha k mäsitým jedlám. Vďaka vysokému obsahu vody vás cez leto samozrejme osviežia rozmixované v smoothie. Takže si to zhrňme. Nektárinky môžeme spracovávať podobne ako broskyne, no vďaka hladkej šupke a tuhšej dužine sú vhodnejším stolným ovocím, pretože nepúšťajú toľko šťavy ako broskyne. Aspoň čo sa toho týka, nektárinky jednoznačne dominujú!