×
Your cart is empty.
Prečo sa nechať opiť banánmi a mať z nich opicu?
10. júna 2016 Patrik Boďo

Prečo sa nechať opiť banánmi a mať z nich opicu?

Posted in Blog

Prečo sa nechať opiť banánmi a mať z nich opicu?

Človek z opice, opica z človeka, Božský Adam, Eva z rebra… Takto môžeme pokračovať ešte veľmi dlho. Či už sme však Darwinovcami, či nosíme na krku kríž, alebo v tom doteraz máme takú menšiu Španielsku dedinu, jedno je jasné. Opice patria medzi najinteligentnejšie živočíchy. No a čo opice najradšej konzumujú? Áno, banány! A ešte jedna otázka „na telo“. Kde banány rastú? No predsa v tropických oblastiach, kde žijú opice. Boli to práve ony, ktoré ako prvé objavili banánové kúzlo a my sme tí, ktorí sa po tom „opičíme“. Ani to však nevadí. Treba sa opičiť ďalej!

Odpradávna premieňa malých na veľkých

Niekto ich má rád, niekto ich zas vôbec nemusí. Poniektorí by boli najspokojnejší, keby mali prales s banánmi miesto záhrady. Po jablku sú banány údajne druhým najčastejšie konzumovaným ovocím na svete, z čoho spomínané opičky samozrejme nemôžu mať radosť. O nich však obavy nemajte. V pralese majú ovocia dosť. Vráťme sa teda k žltému pokladu, ktorého rodný list nájdeme v džungliach okolo Malajzie. Práve odtiaľ sa vďaka cestovateľom dostali do Indie, kde je o nich zmienka už v 6. stor. p. n. l. Prvýkrát tu počas svojho ťaženia ovocie ochutnal dokonca aj Alexander Veľký. O čosi neskôr sa banány postupne rozširovali po celej planéte.

Najväčšia bylina na svete!

Banány krstili pravdepodobne Afričania, pre ktorých arabské slovo „banan“ znamená prst, ktorý tento dar zeme nepochybne pripomína. Dnes sa „prsty“ pestujú vo viac ako 150 krajinách, pričom sa ich každoročne urodí približne 105 miliónov ton. Aj napriek tomu sa dnes ešte stále nájdu ľudia, ktorí si naivne myslia, že banány obsahujú málo vitamínov a že sú jedným z najhorších nepriateľov chudnutia. Nič horšie, ako byť oklamaný práve takýmto spôsobom, neexistuje! Zaujímavosťou tiež nepochybne ostáva, že banány v skutočnosti nerastú na stromoch, ako väčšina tropického ovocia, ale ide o najväčšiu bylinu na planéte Zem! Už len z toho možno vydedukovať, že sa jedná dokonca o blahodarnejšie ovocie spomedzi ostatných. Tu je dôkaz.

Nielen opice ich milujú, ale hlavne športovci

Porovnajme si opičí banán s takým Adamovým jablkom. Tropický plod má v sebe päťkrát viac vitamínu A, štvornásobne viac proteínov, trojnásobne viac fosforu a dvojnásobne viac uhľohydrátov. Banány tiež vo veľkom množstve obsahujú prírodné cukry a vlákninu. Pomáhajú nám pri menštruácii, trávení alebo aj pri bodnutí komárom. Obsahujú látky, ktoré sa v tele pretvárajú na serotonín, ktorý podporuje dobrú náladu. Zrejme ste sa niekedy pýtali, prečo športovci konzumujú banány tak často. Vďaka vysokému obsahu horčíka sú ideálnym zdrojom energie pred alebo po fyzickom výkone, pretože tento minerál je dôležitý pri prevencii svalových kŕčov. Látky, ktoré banán obsahuje, sú okrem toho prevenciou proti rakovine obličiek a sú ideálne pre tých, ktorí sa rozhodli prestať fajčiť. Tak hor sa do džungli (supermarketu) po banány a poponáhľajte sa, aby vám ich ostatné opice, ehm ľudia, nevyfúkli!