×
Your cart is empty.
Ideálnou stravou až k titulu!
9. mája 2016 Patrik Boďo

Ideálnou stravou až k titulu!

Posted in Blog

Ideálnou stravou až k titulu!

V týchto dňoch opäť dýchame iný vzduch, inač rozmýšľame, niektoré povinnosti zas flákame, dokonca ani nechty na rukách si nemusíme strihať. Nervozita a napätie sa dá v mesiaci všetkých zamilovaných krájať. V Ruskej Moskve a Petrohrade totiž v plnom prúde prebieha 80. svetový šampionát v ľadovom hokeji. No a keďže Slovensko už od roku 1996 nesmie chýbať v najvyššej kategórii, nejedná sa len o obyčajnú súťaž.

Či chceme alebo nie, jedine hokej dokáže náš národ dokonale zoceliť

Odkedy Peter Bondra rozhodol finále šampionátu v roku 2002, kedy sme vôbec po prvýkrát v histórii zdvihli nad hlavy majstrovský titul, neexistuje na Slovensku azda nik, kto by aspoň nezaregistroval, čo sa každý rok v mesiaci máj už tradične v hokejových krajinách deje. Nebadateľné množstvo Slovákov zas hokej moc nezaujíma a zápas si pozrú tak jedine vtedy, keď hrá naša reprezentácia o medailu. Väčšina však na tento hokejový sviatok nedá dopustiť, pričom nikdy sa nestane, aby zmeškali čo i len minútu z hry našej repre. Pre niektorých extrémistov nie je dokonca žiaden problém si vyžiadať v práci dovolenku a sledovať úplne všetky zápasy.

Sledovanie hokeja je schopné inšpirovať a motivovať

A aby sme vymenovali všetky skupinky nášho fanúšikovského sektora, nemôžeme opomenúť tých, pre ktorých sú majstrovstvá sveta a športové výkony na tej najvyššej úrovni akousi živou vodou či vzpruhou k fyzickému výkonu. Zrazu aj oni si chcú ísť niečo zahrať, najlepšie samozrejme hokej. A i keď v našich podmienkach to v tomto období nie je až také reálne, útočisko hľadajú v alternatívnom hokejbale či florbale. Keď však nemajú ani túto možnosť a jednoducho sa len potrebujú hýbať, aj futbal je im odrazu po vôli alebo idú si len tak zabicyklovať do fitka. Súbežne so zvýšenou fyzickou aktivitou ale netreba zabúdať na dostatočný prísun potrebných živín v podobe správneho stravovania, inak vaše „bláznenie“ nebude mať žiaden efekt! Ak by ste chceli vedieť, čo by nemalo chýbať na ideálnom hokejovom tanieri, čítajte ďalej.

Dosť omáčok o ničom! Toto je poriadne jedlo

Len malá hŕstka sa zamyslí nad tým, že naozaj dobrému hokejistovi nestačí len talent, ktorý mal to šťastie dostať do vienka od športových bohov. Za známymi i menej spomínanými hokejovými legendami stojí predovšetkým veľa driny, sebazaprenia, odriekania a hlavne, správna stravapitný režim!

Telo športovcov má oveľa väčšie nároky na kvalitu a správne načasovanie stravy, pričom až 60% výkonnosti sa odvíja práve od tohto faktora. Poslaním plnohodnotnej stravy je dodať organizmu správne množstvo nevyhnutných živín za deň a to tukov 10-20%, bielkovín 15-20%, sacharidov 60-70%, vitamínov, minerálov, vlákniny a samozrejme vody. Tej by mal hokejista počas dňa vypiť 4l. Jesť by mal 5 až 6 krát do dňa, no hamburgerom, gulášu či hranolčekom by sa mal radšej vyhýbať. Ako kliešť krvi by sa mal každý hokejista na raňajky držať ovocia, jogurtu, kávy bez cukru, syrov či vajíčok s celozrnným pečivom. Obed by mal pozostávať z morčacieho alebo kuracieho mäsa, rýb, cestovín, ryže a zemiakov. Na olovrant by nemala chýbať ovsená kaša, hrozienka, med, oriešky i banán. Večera by sa zas mala z väčšej časti podobať obedu. Popradské kamzíky pre zmenu odporúčajú do jedálnička zaradiť aj niektoré z mliečnych výrobkov, najideálnejšie cmar!

Či už patríte k amatérskym športovcom alebo k profesionálom, nie je vôbec jedno čo zjete, kedy to zjete a koľko toho zjete. Využite aj vy skrytý potenciál stravy a posuňte svoje limity o výrazný kus ďalej. Je to len na Vás! A aby sme nezabudli, fandíte naším ako sa len dá!