×
Your cart is empty.
Grilovací guru 1. časť Zoznám sa s čarom grilovania
11. júla 2016 Patrik Boďo

Grilovací guru 1. časť Zoznám sa s čarom grilovania

Posted in Blog
Zoznám sa s čarom grilovania

Grilovací guru 1. časť

Zoznám sa s čarom grilovania

Letné slnečné počasie sa za posledné roky v našich končinách dosť červená. Prečo? Pretože okrem toho, že si na život a na smrť sľúbilo lásku i vernosť s tropickou horúčavou, na ktorú si ľudia tak zvykli, že si bez nej leto už ani nedokážu predstaviť, si totiž našlo pár ďalších mileniek! Medzi ne patria čoraz viac sexi kúpaliská, osviežujúce zmrzliny či rebelské dovolenky. Eufória zamilovanosti však ešte stále najviac rezonuje s atraktívnym grilovaním, ktorého sa ani my nevieme akosi nabažiť

Z opekačky až ku grilovačke

Iste si dobre pamätáme, ako nás z dlhočizného držania drevenej palice na konci s napichnutou špekáčkou boleli ruky, pričom ani nohy na tom neboli najlepšie, keďže sme museli postávať pri ohni. Treba však povedať, že aj netrpezlivé potenie sa pri ohnisku malo svoje čaro. Ešte aj dnes je mnoho tých, ktorí na poriadnu opekačku v pokojnej prírode nedajú dopustiť. Tak ako však za posledné roky pominuli kazety (tie na počúvanie hudby), filmy s cenzúrou, mlieko vo vratných fľašiach či úspechy našich hokejistov, sa aj klasické opekanie dostáva do úzadia. Odkedy k nám totiž z „divokého“ západu prišlo grilovanie, sa záhradné pojedanie pre nás stalo akousi slávnostnou udalosťou.

Oheň a jedlo spája ľudí už tisíce rokov

V dobách dávno minulých slúžilo grilovanie prioritne na spracovanie mäsa, kedy sa ľudia potrebovali hlavne zasýtiť, nič viac, nič menej. Komu pripadá prvenstvo grilovania, je však aj dnes zahalené rúškom tajomstva. Čo vieme naisto je len to, že to boli buď Francúzi, alebo Američania. Zrejme sa už nikdy nedozvieme, koho prvého napadlo, aby takto skúsil upraviť jedlo, no nápad to bol každopádne prelomový. Vôňa grilovaných pokrmov patrí k teplým podvečerom rovnako neodmysliteľne ako varené víno či punč k tým zimným. A i keď sa možno grilovanie neradí medzi najzdravšie spôsoby stravovania, stále je to tá lepšia vec, ktorú k nám západný front spoza veľkej mláky zavial, ako nejakého červeno-žltého šaša s hamburgermi.

Oveľa viac než len grilovanie mäsa

Grilovať sa dnes dá v podstate všade, na záhrade, na terase, na balkóne, v kempe, niekde aj vo verejnom parku. Pripravujeme rôzne druhy mäsa, hydinu, ryby, zeleninu, no grilovať sa dajú aj syry. Bez rôznych zmesí korenia, marinád na nakladanie a potieranie i omáčok ale grilovanie nie je grilovaním. Všetky tieto ingrediencie sú totiž základom grilovacieho úspechu. Najdôležitejšia marináda je však tá, ktorá pozostáva z namixovania rodinných členov, blízkych, priateľov a kohokoľvek, s kým si pri grilovaní i jedení dostatočne oddýchneme a zároveň sa zabavíme. To je predsa tá hlavná pointa menej zdravého jedenia na záhrade. Avšak keď aj napriek tomu by ste cez leto radšej chudli, než sa napchávali masnučkým mäskom, v druhej časti seriálu o grilovaní sa dozviete, ako sa dá aj s týmto vybabrať a užiť si tak leto naplno!