×
Your cart is empty.
Odbúraj stracciatellovú nevedomosť!
7. júla 2016 Patrik Boďo

Odbúraj stracciatellovú nevedomosť!

Posted in Blog

Odbúraj stracciatellovú nevedomosť!

Začali ste čítať článok o stracciatelle. Konečne niečo, o čom sa len tak hocikde nedočítate. O všetkom možnom i nemožnom je totiž plný internet či rôzne (predovšetkým ženské) časopisy, no k pôvodu, výrobe, či len proste k nejakým pikoškám o miniatúrnych kúskoch čokolády, sa v presiaknutom oceáne plnom informácii len tak nedopracujete. Skôr sa dozviete, kde všade sa dá táto sladká ingrediencia využiť. That´s it! Ale prečo je to tak? Ani my nevieme. Čo však tušíme je, že odkedy sa stracciatella usídlila aj u nás pod Tatrami, zamilovali sme si ju natoľko, že je nám úplne jedno, čo to je vlastne zač. Avšak komu predsa len aspoň trochu vŕta v hlave, nech sa páči!

Mafiánska slovná hračka

Hneď na začiatok si je potrebné upresniť tú najdôležitejšiu vec. Keď sa povie stracciatella, každému Slováčiskovi sa v ústach nahromadia slinky, ktoré by si radi zmlsli na chrumkavých drobkoch horkej čokolády. Význam stracciatella však s čokoládou nemá absolútne nič spoločné. Názov totiž pochádza z talianskeho slova „stracciare“, čo v preklade znamená trhať, roztrhať, skartovať a pod. Prepojenie so sladkou pochúťkou to má teda len preto, že jej zakrpatené kúsky v nás evokujú natrhanú či nadrvenú čokoládu. Od črepov rozbitej čokolády to má aj napriek tomu veľmi ďaleko!

Sladká, chrumkavá, osviežujúca. Jedine tá stracciatellová!

A aj keď sa teda Talianske slovo môže spájať s hocičím roztrhaným, najfrekventovanejšiu spojitosť má stracciatella samozrejme so zmrzlinou. Tá pochádza zo severu Talianska, z Bergama, kde sa vraj v roku 1962 nechal Enrico Panattoni inšpirovať tradičnou polievkou, v ktorej sa nachádzajú natrhané kúsky vajec. Ako si toto dokázali horkokrvní taliani prepojiť so zmrzlinou, netuší nik. Možno len preto, že aj zmrzlina sa pripravuje z vajec. Zabudnime však na to a vráťme sa k stracciatellovej zmrzline. Väčšina z nás totiž žila doteraz v mylných predstavách, že do vanilkovej zmrzliny sa jednoducho nastrúhala čokoláda a vybavené. Kdeže. Ľadová dobrota je vyrobená primiešaním jemného prúdu roztavenej čokolády do rozvírenej zmrzliny. Teplá čokoláda tuhne takmer ihneď po kontakte, čím mrazivé kryštáliky s dostatočným miešaním vytvárajú nepravidelné čokoládové „bity“.

Presedlajte na niečo zdravšie

Síce dnes už existuje mnoho „nezmrzlinových“ produktov, ktoré sa nálepkujú so stracciatellovou príchuťou, stracciatellu budeme vždy vnímať ako ľadové prebudenie do horúcich letných dní. Počas už tradičnej Slovenskej páľavy si okrem toho môžete dopriať trendové smoothie, ktoré si viete zhotoviť prakticky z čohokoľvek. Ak však vyhľadávate jedlá, ktoré by mali organizmu dodať aj niečo výživné, dokonalou alternatívou zmrzliny či jogurtu nemôže byť nič iné ako stracciatellový cmar. Nápoj nie je vďaka čokoláde tak kyslý, takže chutiť by mal každému.