×
Your cart is empty.
Pečte a natrite chuť so správnym maslom!
19. decembra 2016 Patrik Boďo

Pečte a natrite chuť so správnym maslom!

Posted in Blog
Piecť bez masla je hriech

Pečte a natrite chuť so správnym maslom!

Posledný týždeň, resp. posledných pár dní, si máme možnosť „vychutnať“ vrcholné náhlenie, ktoré naberá na obrátkach. Do 24.12. 18.00h ešte neraz obleje naše čelá pot. Či už to z utekania (šprintovania) za poslednými (prvými) darčekmi alebo zo státia v kuchyni nad rozpálenou rúrou, dôvodov na stresujúce chvíle bude ešte viac, než len dosť. S darčekmi vám síce pomôcť nedokážeme a ani by ste zrejme nechceli, žeby sme sa do toho starali, no pred pečením pár rád určite privítate.

Už včera bolo neskoro alebo nikdy nie je neskoro?

Hystéria okolo Vianočného vypekania síce začala prekvitať príchodom prvého decembrového týždňa, no okolo regálov s ,,nutnosťami” na pečenie je najhustejšia premávka práve v týchto dňoch. Áno, v dnešnej dobe sa niet čomu čudovať, že syndrómu „všetko na poslednú chvíľu“ podľahnú takmer všetci. Netreba však plakať nad rozliatym mliekom, ale chytiť čas a hlavne pomôcky na pečenie poriadne za pačesy a upiecť tie najchutnejšie maškrty, aké sa len budú dať. Ako na to?

Aby rúra nevypiekla s vami, ale vy s ňou!

Pri pečení je niekoľko všeobecných pravidiel, ktoré netreba brať na ľahkú váhu. Aj malá chybička, ako napríklad zmena suroviny, môže viesť k pokazenému výsledku. A to si v tejto šibeničnej fáze jednoducho nemôžete dovoliť. Ako prvá a najdôležitejšia rada je prečítať si celý recept. Znie to síce jednoducho, no stáva sa, že sa ocitnete na polceste a zrazu si uvedomíte, že chýba dôležitá ingrediencia alebo ste preskočili dôležitý krok. Ak okrem toho preskočíte preosiatie, váš koláč môže byť priveľmi hustý či drobivý. Nezabudnite tiež na to, že pred vložením cesta do rúry, musí byť teplota v nej zhodná s teplotou pečenia.

Ďalším, síce menej dôležitým detailom, ale predsa, je odolať nutkaniu otvoriť dvierka rúry a skontrolovať, v akom stave je koláč. Rúra ale týmto stráca teplo, čo nepriaznivo vplýva hlavne na výšku koláča. Dĺžka miešania cesta je tiež veľmi podstatná, netreba to s ňou preháňať. Pri delení bielkov od žĺtok sa uistite, že v bielku v žiadnom prípade nezostal žiaden žĺtok! Zákusky po dopečení nenechávajte chladnúť v plechu. Bez cirkulácie vzduchu, ktorý poskytuje napríklad podložka na kuchynskej linke alebo čistý plech, totiž riskujete zrážanie vlhkosti. No ako zaobchádzať s tou najdôležitejšou surovinou sme si samozrejme nechali na záver.

Piecť bez masla je hriech

Tuk v podobe masla neslúži pri pečení cukroviniek len na dokonalé vymastenie plechu, aby sa nič nepripálilo. Ak sa takéto trampoty aj tak podaria, najrýchlejšie dostanete plech do pôvodného stavu týmito trikmi SEM! Hneď na začiatku vás prosíme, aby ste zabudli na stužené rastlinné tuky a margaríny. Niet nad poctivé maslo živočíšneho pôvodu, ktorého obsah mliečneho živočíšneho tuku je 82%. Nemôžete klasické maslo kvôli potravinovej intolerancii na laktózu? Riešením je pre zdravšia alternatíva v podobe ghee.

Poďme ale na maslový krém. Najlepší sa vám podarí, ak má maslo izbovú teplotu. Keď ho ponecháte v tejto teplote počas noci, nielen že sa vám bude ľahko šľahať, ale budete ho mať hotové za chvíľu. Ak je predsa tvrdé, nikdy ho nerozpúšťajte v mikrovlnke. Narobí to viac škôd, než úžitku. Radšej ho nastrúhajte na strúhadle, ako mrkvu.

Prajeme sladké, umazané, no podarené pečenie!

Ak sa vám teda podarí napiecť niečo viac, než len medovníky, experti odporúčajú skladovať koláče v izbovej teplote. Väčšina zákuskov síce môže zostať v uzavretej nádobe 3 až 5 dní, no ak ich neplánujete servírovať v najbližších dňoch, je lepšie ich vložiť do plastovej nádoby a zmraziť. Po vytiahnutí sú takmer ako čerstvé. Pri suchých koláčoch postačí do plastovej nádoby vložiť jablko. Ale to už zachádzame k radám od starých materí. Tak teda, zasnežte celú kuchyňu múkou, zamažte si ruky, pošmyknite sa na masle, len nech sú na Štedrý deň koláče napečené!