×
Your cart is empty.
Slivčanka. Najspoločenskejší pokrm večere!
15. decembra 2016 Patrik Boďo

Slivčanka. Najspoločenskejší pokrm večere!

Posted in Blog
So slivčankou nikdy neprasknete

Slivčanka. Najspoločenskejší pokrm večere!

Štedrovečerná hostina nie je len o kapustnici a filé so šalátom. Ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí, pričom to isté platí aj pri zvykoch a tradíciách v rôznych regiónoch na Slovensku. Je obdivuhodné, že tak malá krajina oplýva na štedrí večer takým kvantom pestrofarebných jedál. Jedným z nich je aj slivčanka, ktorá je azda tým najlepším osviežením „antilight“ večere.

Aby tradície nezapadli prachom

Už odpradávna sa Vilija nesie v znamení príprav na príchod Božieho syna. Kvôli tomu si ľudia v časoch minulých zaužívali zaujímavé tradície. Okrem toho mal každý člen rodiny povinnosti. Ženy vstávali skoro ráno, aby dostatočne zamiesili na cesto. Piekol sa chlieb, koláče, bobaľky či lokše. Gazdiná potierala zababranými rukami od cesta tváre chlapcom, potrela aj kmene ovocných stromov a omrvinky rozsypala hydine. Ale prečo práve stromy? Pretože vypestované ovocie zohrávalo na Vianoce významnú rolu.

Nielen lakocinky, ale aj ovocie

Klasicky sa pripravovali kaše z obilnín, ďalej strukovinové jedlá, obvykle redšia hrachová alebo fazuľová polievka. Na stole samozrejme nesmela chýbať ani kapusta, v podobe pôstnej kyslej kapustovej polievky so zemiakmi doplnená hubami. Avšak bez ovocia, ktoré sa pestovalo na každom gazdovstve, by sa niekedy nezaobišla žiadna večera. Gazda vždy rozkrojil najkrajšie jablko a každému členovi rodiny dal kúsok. Znamenalo to, že rodinu tvorí každý jej člen, ako kúsky tvoria celé jablko. Okrem toho plnila ešte väčší význam kaša so slivkami, čiže slivčanka.

Polievka či nápoj? Na tom nezáleží, ide o sviatočné jedlo!

Kto by nevedel, tak slivčanka je pôstne jedlo, resp. polievka zo sušených sliviek, ktoré sa domäkka povaria a kto chce, môže kľudne pridať aj múku. Na zintenzívnenie chuti sa odporúča pridať aj slivkový lekvár. Niekde ju dokonca jedia aj s varenými zemiakmi či fazuľou. Každý si ju podľa maškrtných jazýčkov dochutí vanilkovým alebo klasickým cukrom. Odstáť by mala 2 až 5 dní, pričom jesť by sa mala studená.

So slivčankou nikdy neprasknete

No a aké posolstvo by mali slivky priniesť na štedrovečerný stôl? Zablúďme trochu do histórie. Rodný list ovocia totiž treba hľadať na území Ázie a Kaukazu. Slivky sú od nepamäti ospevované a pasované za to najspoločenskejšie ovocie. Tvrdil to už Vergilius, pričom aj Rimania si ovocie nechali dovážať až z Damasku. Mimochodom, slivky sú overeným, bezpečným a najúčinnejším prostriedkom pri liečení zápchy z prejedenia sa. Kedy si je teda vhodnejšie uvariť slivčanku, keď nie na Vianoce?