×
Your cart is empty.
Stravovanie školákov 3. časť. Ako si zo školských obedov nelámať hlavu?
26. septembra 2016 Patrik Boďo

Stravovanie školákov 3. časť. Ako si zo školských obedov nelámať hlavu?

Posted in Blog
Ako si nelámať hlavu zo školských obedov?

Stravovanie školákov 3. časť

Ako si zo školských obedov nelámať hlavu?

Po dvoch častiach seriálu o stravovaní školákov viete, že do ich zdravej, prospešnej a energicky nabitej výživy treba na piedestál pasovať predovšetkým kvalitné raňajkypodomácky pripravenú desiatu. Dozvedeli ste sa, aká zásadná je zdravá výživa školákov nielen pre ich zdravie, ale ako dokáže ovplyvniť aj ich správanie či študijné výsledky. Okrem toho sú však tieto dva faktory detského vývoja dôležité aj z pohľadu následného jedenia počas dňa, ktorým je obed.

Viete, čo majú deti v jedálni na tanieri?

Áno, školské obedy sú aké sú. Odkedy fungujú školské jedálne, dokázali si varené „špeciality“ v nich vydobyť svoje meno. Tak ako museli znášať školské obedy naši rodičia a následne my, musia sa s nimi zmieriť aj naše ratolesti. Netreba to však brať tak tragikomicky. Sme tu, živí a zdraví, lebo strava v škole nás nezabila a ani nikoho nezabije. Je pravda (tú vám ani nikto nemôže zobrať), že často nemáme šajnu, ako sú jedlá v školských jedálňach pripravované alebo aké množstvo polotovarov hádžu kuchárky deťom na taniere. No a z toho máme pochopiteľne obavy. V dnešnej, uponáhľanej, často skazenej, „fast-foodovej“ dobe, sú tieto emócie vystupňované ešte viac. Aspoň u tých rodičov, ktorým trochu záleží, čo ich deti vkladajú do úst.

Česť výnimkám

To, aké „dobroty“ sa deťom podávajú v škole na obed, moc neovplyvníme. V tomto prípade sa musíme spoľahnúť jedine na normy, ktoré by mali byť pri príprave jedál prísne dodržiavané. Na čo však už dostatočný dosah máme, sú všetky ostatné jedlá počas dňa. No a aj práve preto sú také raňajky a desiata ešte o čosi dôležitejšie. Vydávané obedy sú totiž v niektorých školách energeticky nízke, dokonca aj pre deti, ktoré majú málo pohybu. Kuchári tiež zbytočne obmedzujú tuk, pričom aj ten obsahuje prospešné látky vrátane vitamínov. Naopak sa nešetrí so soľou, čím deti prijímajú vyšší obsah jódu. V obedoch nie je až také množstvo vápnikahorčíka, ktoré sú zásadné pre správny vývoj organizmu. Jedálne, ktoré hodujú s rybami, zeleninou a mliečnymi výrobkami, si však môžu hrdo zatlieskať.

Deti sú to, čo im nielen škola navarí, ale aj rodičia

Dnes je veľa rodičov, ktorí školskú stravu karhajú, no už keď majú niečo zdravé navariť sami, „skutek utek!“ Práve v rodine sa tvoria stravovacie návyky a dieťa opakuje to, čo vidí. Dnes sa rodičia zvyknú varením moc nezdržiavať. Väčšina rodičov má priamy vplyv na zloženie obedov svojich detí počas víkendov a školských prázdnin. Inšpiráciu pre varenie môžete nájsť pomocou vhodných receptoch, pričom dieťa aspoň vidí, má snahu pomáhať, učí sa a podvedome si zafixovává, že takto to je správne.

Či už to doma, u babičky, v školskej jedálni alebo v reštaurácii, kvalitný obed pre rastúce dieťa by mal obsahovať najmä bielkoviny, zložené cukry a zdravé tuky. Zdrojom zložených cukrov sú zemiaky, ryža, cestoviny, ovocie, zelenina i celozrnné pečivo, ktorými si školák dobije baterky. Deťom však najviac chýbajú bielkoviny, vitamín D, železo a omega 3 mastné kyseliny. Tie sú ukryté v mäse, rybách, syroch a iných mliečnych produktoch, šošovici, sóji, maku či vajciach. Na záver opakujeme asi už po „tisíci“ raz, nezabúdajte na dostatočný prísun tekutín.