Výrobky Melina môžete zakúpiť v širokej sieti predajní nielen na Slovensku, ale tiež v Česku a Maďarsku.

Hlavné jedlá

Bryndzové pirohy a trhance

Picture of Stanley Šulc

Stanley Šulc

Šéfkuchár v reštaurácii

60 min

Príprava

6-8

Porcie

Stredná

Úroveň

Prehrať video

Ingrediencie

500 g hladká múka
500 g polohrubá múka
1 vajce
700 g zemiaky
250 g bryndza
250 g slanina
250 g maslo od Meliny
kyslá smotana od Meliny
pažítka
soľ
Trhance :
Použijeme zvyšné suroviny, ktoré sa nám zvýšili z pirohov
zemiaky
cesto
bryndza
opražená slaninka s masťou
pažítka

Poslať na email
Vytlačiť recept
Zdieľa na Facebook
Zdieľa na X
Zdieľa na WhatsApp

Postup prípravy

  • 1. krok

    Bryndzové pirohy – Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Uvarené a scedené zemiaky popučíme. Malú časť zemiakov, ktoré použijeme do cesta, odoberieme. Do zvyšných pridáme bryndzu a pažítku nakrájanú na jemno a všetko spolu poriadne premiešame.

    Do odobratých zemiakov pridáme hladkú a polohrubú múku, vajce a soľ. Cesto hnetieme rukou a postupne pridávame vychladenú vodu zo zemiakov. Cesto na pirohy má byť vláčne, nemá sa lepiť. Cesto rozvaľkáme, pohárom vykrajujeme kolieska, na ktoré ukladáme popučené zemiaky s bryndzou. Koliesko preložíme na polovicu a okraje zlepíme prstami alebo vidličkou.

    Do vriacej osolenej vody vkladáme polepené pirohy. Počkáme, kým všetky nevyplávajú na hladinu a necháme ešte tri až päť minút variť.

    Kým sa pirohy varia, narežeme si slaninku, ktorú necháme opražiť. Následne do slaniny pridáme maslo a počkáme, kým sa nespraží. Uvarené pirohy vyberieme a ochladíme v studenej vode. Následne scedíme a poukladáme na tanier.

    Dozdobíme troškou bryndze, pažítkou, polejeme slaninkou s maslom. Pred podávaním na pirohy dáme kyslú smotanu.

  • 2. krok

    Trhance – Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky, zalejeme väčším množstvom vody, osolíme a dáme variť.

    Tesne pred dovarením zemiakov, pridávame do vody natrhané kúsky cesta, ktoré sa nám zvýšilo z pirohov.

    Keď sú kúsky cesta uvarené, pridáme zvyšok bryndze. Miešame, kým sa bryndza úplne nerozpustí.

    Nakoniec pridáme zvyšok opraženej slaniny s masťou. Podávame v miske na polievku dozdobené pažítkou.

Použité produkty od Melina

Poslať na email
Vytlačiť recept
Zdieľa na Facebook
Zdieľa na X
Zdieľa na WhatsApp
[ratemypost]
Newsletter

Prihláste sa k odberu a nenechajte si ujsť nové recepty

Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov

Podobné recepty

Obľúbené kategórie