×
Your cart is empty.
Mávate v jeseni chrípku? Zle sa stravujete!
14. novembra 2016 Patrik Boďo

Mávate v jeseni chrípku? Zle sa stravujete!

Posted in Blog
Tak ako všetko na tomto svete, aj jeseň má svoje plusy a mínusy. Ako sa vysmiať a pošliapať toto pre mnohých depresívne počasie alebo naopak ako zažiť jeseň netradične, no zároveň príjemne, sme vám predostreli v predchádzajúcich článkoch.

Mávate v jeseni chrípku? Zle sa stravujete!

Tak ako všetko na tomto svete, aj jeseň má svoje plusy a mínusy. Ako sa vysmiať a pošliapať toto pre mnohých depresívne počasie alebo naopak ako zažiť jeseň netradične, no zároveň príjemne, sme vám predostreli v predchádzajúcich článkoch. Keďže celková zmena klímy v týchto dňoch zásadne vplýva na naše neimúnne organizmy, často ich premôžu chrípky či iné vírusy. Podiel na tom nenesú len vitamíny z citrónov či teplé oblečenie, ale prsty v tom má aj jesenné stravovanie.

Nielen hurikán v šatníku, ale aj v jedálničku

S pôvabom farebného lístia a pestrých plodov so sebou jeseň prináša krátiace sa dni, sychravé počasie, chrípku a choroby dýchacích ciest. Imunitná schopnosť nášho tela je ovplyvnená mnohými faktormi. Je to celkový zdravotný a nutričný stav, spánok a odpočinok, vek, fyzický i psychický stres, životné prostredie a aktuálne ročné obdobie. Môže sa to zdať ťažko uveriteľné, no boj s ochoreniami výrazným spôsobom ovplyvňuje tiež zloženie jedálnička.

Menej šalátov, menej tuku?!

Čo potrebujeme spraviť, keď nás prenasleduje deduško Mrázik? No jednoducho sa zahriať! Zabudnite na šaláty a surovú stravu, studené jedlo vám kradne energiu, ktorú potom snoríte v sladkostiach. Niežeby nám nejak vadilo, že si dáte jablkový koláčik či inú maškrtu, no vieme, aké je toto obdobie stresujúce hlavne zo ženského pohľadu a z ich mindrákov z priberania. Práve jedením zimných šalátikov sa zväčšuje nutkanie siahať po väčšom množstve cukroviniek. Ideálom teda ostáva jesť teplé obedy aj večere. Voľte jedlá výživné, no pokojne aj mastnejšie. Prospievajú tiež tie mierne či viac pikantné. Nebojte sa poriadne koreniť a zázvor užívajte aj mimo čaju.

Jedine priteplený vitamín C

Na imunitu vo veľkom kupujeme predovšetkým banány, citróny, pomaranče či grepy a hlavne počas jesene ich konzumujeme vo veľkom, pretože nám média od rána do večera hádžu na oči, že vďaka vitamínu C neprechladneme. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Ovocie má totiž všeobecne ochladzujúci vplyv na organizmus. Tropické ovocie obzvlášť, pretože rastie v krajinách, kde jeho je jeho úlohou ochrániť obyvateľstvo pred prehriatím organizmu. Bez vitamínu C to samozrejme nepôjde, no je potrebné telo doplniť aj o viac teplejšie jedlá.

Čo teda pod zub?

Jeseň skrátka nie je čas pre osviežujúce šaláty a jogurtové dresingy. Predovšetkým jogurt a iné mliečne výrobky by sme si nemali dávať na raňajky. Tie majú vlhkú a chladnú povahu. Podľa čínskej medicíny cez toto obdobie v ranných hodinách telo neznáša vlhko. Na raňajky je teda vhodné zvoliť ovsenú kašu s jablkami, sušeným ovocím a orechmi posypanú škoricou. Ďalším zahrievacím jedlom sa berú vývary, preto s nimi nešetrite. Tekvicová polievka s troškou čili alebo so zázvorom bude tiež to pravé orechové do chladných dní.

Cvikla, kapusta, cibuľa, zeler či mrkva. Túto zeleninu je teraz lepšie piecť, variť alebo restovať. Surovú zeleninu nemusíme úplne zavrhnúť, ale malo by jej byť určite menej ako v lete. Fazuľa, čili, cesnak, huby, ryby, vajcia, orechy, med či ďatle, to všetko má zelenú. Čo sa týka mäsa, tak zahrievacími vlastnosťami oplýva hlavne to červené. To, že imunitu podporíme aj bylinkovými čajmi, napr. zo šípok či rakytníka, vám hlbšie rozoberať zrejme netreba. Na jeseň, kedy sa dni skracujú a ochladzujú, častejšie aj ostávame doma, čím máme viac času na varenie. Využite to a pripravte si pokrmy, ktoré vám efektne doplnia potrebné živiny a hlavne zahrejú na tele i duši.