Eidam strúhaný zrejúci syr
Zloženie:
Pasterizované mlieko
Soľ
Stabilizátor: chlorid vápenatý, bakteriálne kultúry, syridlo, farbivo – karotény
Môže obsahovať vaječný bielok
Trh s mliečnymi výrobkami ponúka v dnešnej dobe naozaj rozsiahle portfólio najrôznejších druhov syra. Tie sa v dávnych dobá ani zďaleka nepredávali v takom množstve. Syr treba rozumieť ako mliečny výrobok, spracovaný vyzrážaním mliečnej bielkoviny z mlieka pôsobením syridla alebo iných vhodných činidiel, prekýsaním a oddelením podielu srvátky.
Medzi azda najznámejší a predovšetkým najobľúbenejší syr určite patrí Eidam, ktorý sa vyrábal už v 14. storočí. Tento syr získal svoj názov od prístavného mestečka Edam na severe Holandska, pričom výroba bola rozvinutá hlavne v provincii Noord Holland, čo je 25 km severne od Amsterdamu. Syr v pomerne rýchlej dobe expandoval do ďalších krajín Európy a následne aj do celého sveta. Dnes sa pripravuje do rôznych podôb a v obchodoch ho môžeme nájsť buď v tvare väčšej či menšej kocky, narezaný na plátky či v podobe taveného eidamu. Spoločnosť Melina obľúbený eidam pripravuje aj vo forme nastrúhaného zrejúceho syra, ktorý pod Tatrami vyrába z kvalitného pasterizovaného mlieka. Eidam od Meliny s obsahom tuku v sušine 40 % sa môže použiť na varenie do viacerých syrových omáčok, v talianskej kuchyni, pri pečení koláčov, ako aj do zemiakových jedál či rôznych mäsových pokrmov. Strúhaný syr nájdete v predajniach v priesvitnom obale s ochrannou atmosférou, ktorý výrobku zabezpečuje požadovanú trvanlivosť.