Emdamer 45%
Prírodný, polotvrdý, plnotučný syr švajčiarskeho typu s typickými oválnymi otvormi. Obsah tuku v sušine 45%. Vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka.
Balenie tehla cca 3kg.
Zloženie:
Pasterizované mlieko
Jedlá soľ
Chlorid vápenatý – stabilizátor
Bakteriálne kultúry
Syridlo
Farbivo – beta karotén
Ďalšie informácie:
Tuk v sušine min. 45%.
Obsah sušiny min. 55 %.
Odborné výskumy predpokladajú, že už zhruba pred 11 tisíc rokmi vyvinuli ľudia na strednom východe metódu, ako fermentovať mlieko, a vytvoriť tak taviteľný syr či jogurt. Tým sa z lovcov a zberačov stali pastieri, ktorí chovajú zvieratá, aby mali čo jesť. Čerstvé kravské alebo ovčie mlieko piť nemohli, mali po ňom zažívacie ťažkosti, pretože väčšina trpela intoleranciou na laktózu. V priebehu tisícročí sa ale gény ľudí začali meniť a aj vďaka tomu bolo už asi pred 7 tisíc rokmi ľudské telo schopné laktózu bezpečne tráviť. História mliečnych výrobkov je tak badateľne veľmi bohatá, no a aj preto na nás z chladničiek predajní číhajú rôzne druhy syrov. Medzi nimi sa hrdo vypína čoraz obľúbenejší plnotučný syr švajčiarskeho typu emdamer s typickými oválnymi otvormi o veľkosti plodov klasických višní.
Pôvodne sa tento syr vyrábal z mlieka na horských lúkach a neskôr aj v nížinách vo Švajčiarsku, v malom mestečku Emme. Dnes sa výroba rozšírila aj do ďalších krajín a tradičný spôsob výroby sa prispôsobil miestnym podmienkam. To však nie je prípad emdamer od Meliny, ktorá v tom najčistejšom prostredí Spišského regiónu vyrába syr na základe tradičných hodnôt. Prírodný, polotvrdý emdamer od Meliny, ktorý obsahuje 45% tuku v sušine, nájdete v obchodoch v podobe 3 kg tehly, zabalenej do priesvitnej fólie, ktorá zabezpečuje produktu dlhšiu trvanlivosť.